3 kérdés a védőoltásokról -2.

Milyen védőoltásokra számíthat a baba, ha már elmúlt 6 hónapos?

Hepatitis-B, DTPa, PCV, HIB és rotavírus elleni vakcina. A Hepatitis-B a Hepatitis-B vírus ellen véd, a DTPa torokgyík, tetanusz és szamárköhögés ellen, a PCV a bakteriális agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás és fülgyulladások ellen, a HIB pedig a Haemophilus influenzae b baktérium ellen (ami szintén bakteriális agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást és gégefőgyulladást okozhat).  A rotavírus elleni, szájon át beveendő vakcina pedig a heveny hasmenést, hányást, magas lázat és kiszáradást okozó rotavírus ellen nyújt védelmet. Amennyiben a baba az influenza szezonban lesz 6 hónapos, az orvos valószínűleg influenza elleni oltást is javasolni fog.
Hogyan tehetem az oltást gyermekem számára kevésbé megrázóvá?

Kérdezd meg, hogy tarthatod-e a gyereket az öledben, ahelyett, hogy a vizsgáló asztalon kapja meg a szurit. Maradj nyugodt és vond el a figyelmét, megnyugtató hangon beszélve hozzá, és közben arról se feledkezz meg, hogy gyermeked remekül érti a testbeszéded is. Az injekció után add oda a cumiját, cumisüvegét, vagy szoptasd meg, hogy minél hamarabb megnyugodjon és abbahagyja a sírást. Több bizonyítékot is találtak rá, hogy a babák, akiket anyukájuk ilyenkor megszoptat – már ha ez megoldható – hamarabb abbahagyják a sírást és könnyebben elcsendesednek. Mellesleg, az injekció általában a szülőt viseli meg jobban.

A gyermekem nagy és egészséges – tényleg szükség van védőoltásra?Az oltások, amiket gyermeked eddig kapott nem nyújtanak teljes körű védelmet. Sok védőoltást több részletben adnak be, így biztosítva a teljes védelmet. A védőoltásokat olyan betegségek ellen adják, melyek egykoron több ezer gyermeket öltek, vagy nyomorítottak meg. Az, ha a gyermek nem kapja meg a védőoltásokat sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az oltások utáni esetleges levertség, láz, kipirosodás a szuri helyén, és a sírás. Ritkán előfordulhat, hogy a védőoltás után a gyermek begörcsöl, vagy allergiás reakciók lépnek fel nála, ám ez nagyon-nagyon ritkán történik meg. Az oltás után fokozottan figyelj gyermekedre, és hívd az orvost, ha bármi szokatlant észlelsz.

Képek forrása: flickr.com

Naptárunk segítségével mindig tudni fogod, mikor jön el a következő védőoltás ideje:

Az Oltási naptárt itt találod »