Nyaralás terhesen 2. rész

Utazás

A terhes nőknek sokáig egyáltalán nem javasolták az utazást. Szerencsére ez már megszűnt, de még mindig van néhány olyan szempont, amit nem árt figyelembe venni. Vegyük hát sorra a különböző közlekedési módok előnyeit és hátrányait.

Autó: nagyon balesetveszélyes, különösen, ha te vagy a sofőr és külföldre mégy. A terhesség lassítja a reflexeid, álmosságot okoz, a pocakod pedig akadályoz a gyors mozgásokban, ami ugyebár néha szükséges lehet vezetés közben.

Tanács:


Hajó: Ha reggeli hányingertől szenvedsz, a tengeri betegség pláne nem fog neked jót tenni. A terhesség 24. hetétől már kifejezetten tiltják a hajóutakon való részvételt.

Repülő: a légi utazás kétségtelenül a legkellemesebb módja a hosszú távolságra való utazásnak. A legtöbb repülőtársaság a 35. terhességi hét után csak orvosi igazolással teszi lehetővé a repülést.

Tanács:


Vonat: ideális lehet, amennyiben kényelmesek a kocsik. A főjáratokkal nincs baj, de vigyázz a régi típusú vonatokkal, amik lassúak, rázkódnak és kevésbé tiszták.


Tanács:


A nap barát vagy ellenség?

Ismeretes, hogy az erős napsugárzás káros lehet, de a terhes nőknek még több okuk van a félelemre. Ha nem akarod, hogy terhességi maszkod (chloasma) alakuljon ki, tartózkodj az UV-sugaraktól! Ezeket a barna foltokat a napsugárzás és a hormonális változások kombinációja okozza. Szintén kerülendő a szolárium és a barnító tabletták használata.

Tanács:


A víz előnyei

A víznek számtalan előnye van! 


Tanács:

A sziesztázás művészete

Minél előrehaladottabb az állapotod, annál fáradtabbnak érzed magad. A fáradtsági rohamokat vagy aluszékonyságot a progeszteron nevű terhességi hormon okozza. Sőt, az utolsó néhány hónapban a babád súlya is egyre nagyobb. A terhesség végére az alvási szokásaidat a baba mozgása határozza meg, és egyre gyakrabban kell látogatnod a WC-t.

Egy kis pihenés enyhítheti a fáradtságod. Ha kipihened magad, azzal leveszel némi terhet testedről, a vénáidról és a gerincedről, de sokat javul a hangulatod is! Ha nem tudsz elaludni, feküdj le és emeld fel a lábad, hogy megkönnyítsd a vér áramlását.

Tanács:

A legjobb a kora délutáni pihenés, ekkor érezheted magad a legkimerültebbnek. Még egy rövid szieszta is elég, hogy felfrissítsd magad.
Ne feledd, a babádnak az a legjobb, ha az anyukája boldog, kipihent és kiegyensúlyozott.

Képek forrása: flickr.com

$$1373$$