Csöpögős gondok

A szobatisztaságra szokatásunkkor alaposan megtanuljuk a leckét: ciki, ha a vizeletünkből akárcsak egy csepp is az alsóneműben köt ki. Felnőttként aztán kevesen mernek beszélni róla – nemhogy segítséget kérni –, ha azt veszik észre, hogy akaratuktól független vizelési problémák léptek fel náluk.

Hazánkban a lakosság 5%-a, azaz 500 ezer ember szenved az inkontinenciától. Tévedés azt hinni, hogy az állapot főként az idősekre jellemző. A gyermeket váró nők és főként a szülés után lévők közül is sokan küzdenek a problémával. Van, aki a szülés után évekig.

A kismamáknál kialakuló stressz inkontinencia egyik kiváltó oka a hormonális hatásra elernyedő alhasi izomzat. Habár így a szülés könnyebbé válik, a vizelet visszatartása megnehezül. Elég egy tüsszentés, köhintés, nagyobb nevetés és egy-két csepp vizelet máris távozik a hólyagból.

A stressz inkontinencia kialakulásának esélye a terhességek, szülések számával arányosan növekszik. Könnyebben alakul ki a 35 év felettieknél, a székrekedéssel, valamint súlyfelesleggel küzdőknél.

Kellemetlen érzés, arról nem is beszélve, hogy nem túl higiénikus. A jó hír viszont, hogy az inkontinencia jól kezelhető. A tünetek megszűnéséig ajánlott a speciális inkontinencia betét viselése. A gyógymódok közül az egyik legismertebb a gáttorna (a megelőzésre is bevethető!). Csodát senki se várjon, a vizeletcsöppentést nem szünteti meg egyik napról a másikra, de kitartással teljesen megszüntetheti az állapotot. Ezen kívül ma már létezik olyan, orvosi szilikonból készült, tamponra hasonlító eszköz is, ami a hüvelybe helyezve erősíti a gátizmokat, így vetve véget az inkontinenciának. Továbbá szóba jöhet még egy különleges mágneses kezelés is, melynek során egy speciális székbe kell beülni a páciensnek teljes ruházatban. Egyéntől függ, hogy heti hány alkalommal. Ezeken felül pedig létezik műtéti eljárás is, bár előbb érdemes az alternatív gyógymódokat kipróbálni.

Sokat javíthat az állapoton az alkoholos és koffeines italok, fűszeres ételek mellőzése, mivel ezek irritálják a hólyagot. Javasolt továbbá minél hamarabb leadni a fölös kilókat, ugyanis az általuk kifejtett nyomás megterheli a medencét. Feltételezzük, hogy a dohányzók legkésőbb akkor letették a cigarettát, mikor megtudták, hogy babát várnak. Azért megemlítjük, hogy a dohányzás se tesz jót a vizeletcseppentésnek, a nikotinnak ugyanis hólyagösszehúzó hatása van.

Zárszóként: Ne szégyelljük magunkat, ha intkontinencia alakul ki nálunk, kérjünk inkább gyorsan professzionális segítséget, hogy minél hamarabb elfeledhessük a csurranó-cseppenő vizelet okozta kellemetlenségeket!

Képek forrása: flickr.com