Fészekrakó ösztön a véghajrában

A terhesség utolsó szakaszában sok kismamán eluralkodik az úgynevezett „fészekrakó ösztön”, melynek hatására a lakókörnyezet makulátlan tisztaságára, átrendezésére, dekorálására fordítja a leendő anyuka energiáit. Sokan tapasztalják ezt az érzést, de vajon mi van a háttérben?

A késztetés ugyan nem általános, de igen gyakori. Ilyenkor valami megmagyarázhatatlan vágy arra  sarkallja a nőket, hogy teljes mértékben átrendezzék lakásukat és a baba eljövetelére minél jobban és precízebben felkészüljenek. Az érzéssel semmi baj nincs, viszont ha ezzel túlhajszolja magát a kismama, akkor már igen. Csak szépen, kényelmesen végezz minden házimunkát, és ha úgy érzed, pihenj!

Az aggodalmak és félelmek a várandósság utolsó hónapjában felerősödhetnek, és ennek egyik kivetülése lehet a rendrakási és tatarozási kényszer, hogy minden tökéletes legyen, mire megérkezik a várva várt új családtag. Sokat segíthet és megoldást nyújthat az intenzív érzésre, ha megbeszéljük valakivel aggodalmainkat, beszélünk gondolatainkról, hiszen még a látszólag megoldhatatlan problémára is lehet megoldás.

Megeshet, hogy akár apró dolgok is bosszúságot okoznak ilyenkor, melyek olykor túlzott méreteket öltve hajszolják felesleges idegeskedésbe a kismamákat, de próbáljuk ezeket türelemmel és kellő megértéssel kezelni, hiszen nem rendellenes folyamatról van szó. Jusson eszünkbe, hogy ilyenkor mind a baba, mind az anyuka szempontjából a legfontosabb a nyugalom, melyet ha apróbb dekorálással és a babaruhák rendezgetésével érünk el, akkor tegyük meg bátran, de figyeljünk oda teherbírásunkra és egészségünkre!