A legundokabb napi rutin – A fogmosásról és a fogorvosról

A gyereknek mostanra már valószínűleg kinőtt az összes tejfoga. Ezek közül az utolsók, a hátsó zápfogak általában 24 hónapos kor környékén jelennek meg. Bár ezek nem fognak elkezdeni kiesni öt éves kor előtt – általában 6-7 évesen következik ez be –, fontos, hogy tisztán tartsa őket! Az egészséges fogak alapvető fontosságúak a megfelelő rágáshoz. Ha nem vesszük észre a betegségeit, fertőzéseket, szuvasodást, az fogínykárosodást is okozhat, és a majdani maradandó fogak elvesztését is okozhatja. A tejfogak egészsége ugyanolyan fontos, mint a maradandó fogaké!

Naponta háromszor kell a fogacskákat megmosni, alaposan, minden oldalról. A gyerekek nem véletlenül ódzkodnak a fogmosástól: ez a rutin művelet kényelmetlen és unalmas! Próbáld meg izgalmasabbá tenni. Az egyik módszer, ha gyereked kedvenc dalát énekeled mosás közben – egy hosszabb dalt, hogy közben alaposan át tudd mosni a fogakat. De lehet egyszerűen beszélgetni is közben, hiszen fogmosás közben a mami/papa arca közel van a gyermek arcához, és igen intim, közeli pillanatokat lehet ilyenkor átélni. Ha válaszolni akar, egyszerűen hagyd abba a mosást egy kis időre.

Ügyelj arra is, hogy gyermekeknek való fogkefét és fogkrémet vásárolj! A felnőttek pasztái általában csípősek, és így hamar meggyűlöli a gyermek a fogmosási ceremóniát.

Ha még nem volt a gyerek fogorvosnál, akkor itt az ideje meglátogatni egyet. Ő elmagyarázza a megfelelő mosási szokásokat, és hogy hogyan előzhető a meg a szuvasodás, és persze kezeli az esetleg már meglévő fogproblémákat.

Az első alkalommal – főleg, ha idegenkedik gyermekünk az orvosoktól, vagy úgy általában az idegenektől –, ne is nagyon végezzen az orvos vizsgálatot. Üljünk mi be a székbe, nézzen bele a doktor bácsi/néni a szánkba, s közben mosolyogjunk és magyarázzuk el neki, mindez mire való. Ezek után kérdezzük meg, hogy ő is szeretné-e kipróbálni? Ha sikerült oldott hangulatot teremteni, feltehetően győz a kíváncsisága. Kérjük meg az orvost, hogy semmi kellemetlen vagy fájdalmas dolgot ne végezzen! Néhány ilyen látogatás után gyermekünk már félelem nélkül és bizalommal fog elhelyezkedni a székben.

Képek forrása: flickr.com