Normális, ha egy molett testalkatú nő mindenféle erőfeszítés nélkül fogy a terhesség alatt?

A túlsúllyal küzdő nőknél nem ritka jelenség, hogy fogynak, vagy csak nagyon keveset híznak a terhesség során. Van, aki átmeneti súlycsökkenést tapasztal az első harmad alatt, és a leadott kilók lassan, fokozatosan jönnek vissza rá a terhesség hátralevő részében. Egészséges táplálkozás esetén ez semmiféle károsodást nem okoz a magzatban.

A súlycsökkenésnek különböző okai lehetnek. A terhesség alatti hízás azért következik be, hogy az anyának majdan legyen elég ereje a baba kihordásához és szoptatásához. Ám ha valakinek elég tartaléka van már a terhesség kezdetén, erre a felhalmozódásra nincs szükség. Minél több súlyfelesleg van valakin a fogantatáskor, annál kevesebbet fog magára szedni a terhesség alatt.

Emellett a szervezet már a terhesség alatt is sok energiát használ, ha tehát nem változtatsz az étrendeden, akkor valószínűleg fogyni fogsz. A terhesség alatt szervezetünk egyik elsődleges feladata, hogy a magzatot ellássa elég tápanyaggal, így aztán ahogy nő a baba, úgy fogja felhasználni a zsírtartalékokat – te pedig fogyni fogsz.

Ráadásul ott van még az első trimeszter alatt sokaknál fellépő reggeli rosszullét is, ami szintén súlycsökkenéshez vezethet.

Ám ne aggódj emiatt, a tanulmányok kimutatták, hogy a reggeli rosszullét nem károsítja a magzatot, ahogy a súlyfelesleggel küzdő anyukák terhesség alatti fogyása sem.

A legjobb, amit tehetsz, hogy egészségesen étkezel, biztosítva a magzatnak azokat a tápanyagokat, melyek elengedhetetlenek az egészséges fejlődéséhez.