Normális, hogy a gyermekem ugyanazt a mesét akarja hallani minden este?

Már annyiszor olvastad fel a Hamupipőkét a gyermekednek, hogy te álmosodsz el tőle. Ám amikor új mesét akarsz felolvasni, a kicsi ellenáll. Miért érdekli csak ugyanaz a mese estéről-estére?

A kisgyerekek mindent a kitartó ismétlés során sajátítanak el – így van ez a nyelvvel és a történetekkel is. Minden tapasztalás újabb és újabb összeköttetéseket teremt az agyi idegsejtek között. Minél többször ismétlődik valami, annál erősebbek és tartósabbak lesznek ezek a bevésődések.
Amíg neked ez fárasztó lehet, addig a gyermekednek ez lényeges és izgalmas. Főleg a szavak hangzására és hangsúlyozására figyelnek, így próbálják meg kikövetkeztetni, hogy a történet hogyan folytatódik.

Az állandóság is megnyugtatja őket. Az, hogy ugyanazt a mesét akarja hallani, olyan, mint hogy ugyanarra a székre ül az óvodában, ugyanabban a tányérban kéri az ételt, vagy hogy ugyanahhoz a plüssállatkához ragaszkodik alváskor. Ezek a rendszeres dolgok segítik elő, hogy megértsék a világot és biztonságban érezzék magukat.

Próbáld meg számodra is érdekessé tenni az olvasást oly módon, hogy megkéred a gyermeked, találja ki a szavakat a rímelő sorok végén. Tegyél fel neki kérdéseket, például hogy „Milyen állat lesz még?”, vagy kérdezgesd a képekről.

Gondolj arra, hogy ez a rendszeresség nemcsak a nyelvtudását fejleszti, hanem segít neki a pihentetőbb alvásban is.