Normális, hogy az óvodáskorú gyermekem hirtelen elkezd félni az egyik plüssállatától, amit eddig szeretett?

Igen, teljesen normális, és ez valószínűleg az élénk képzelőerejének tudható be. Ilyen idős korban nem ritka, hogy a gyermekek még hisznek a varázslatban és egyéb lehetetlen dolgokban. Így ha valami rossz dolog történik velük, amikor valamelyik plüssfigurájuk van a kezükben vagy a közelükben, azt hihetik, hogy az okozta.

Például ha éjszaka a plüsstigrisével alszik, és rosszat álmodik, összekötheti a rémálmot a játékkal. Az ő eszével az a logikus lépés, ha megszabadul a tigristől.
Bár az ok nem mindig ilyen egyszerű. Lehet, hogy valami félelmetesre gondolt napközben, épp akkor, amikor ránézett a játékra. Még ha gyorsan el is felejtette a gondolatot, a tigrisnek befellegzett. Félni fog akárhányszor ránéz, így sajnos bekerül a szekrénybe.

Próbálj meg beszélni a gyermekeddel, ha ez történik, hogy kiderítsd, mi okozta a félelmét. A kérdéseid legyenek lényegre törőek. Akármennyire is pontosan fogalmazol, ne feledd, nem biztos, hogy akár magának is meg tudja magyarázni, mi miért történt. Természetesen biztosíthatod róla, hogy a tigris nem fogja bántani, de hiába bízik meg benned, nem biztos, hogy el is hiszi. Az a legjobb, ha rá hallgatsz, és elrakod a játékot.

Azért van egy-két dolog, amire oda kell figyelni. Például ha egyszerre több dolog irányába kezd el feloldhatatlan szorongást érezni, vagy a félelem annyira erős lesz, hogy megakadályozza a mindennapos dolgok elvégzését és működését, fordulj szakemberhez. Vedd komolyan ezeket a tüneteket, mert szorongásos betegségre utalhatnak, ami nagyon jól kezelhető, de jobb minél hamarabb diagnosztizálni.

Egyébként próbáld meg figyelembe venni, milyen félelmetes is lehet a világ egy kisgyereknek, és az, hogy meg akar szabadulni a tigristől, annyit jelez, hogy próbál úrrá lenni a félelmén. Előbb-utóbb el is felejti majd az esetet, és egyike lesz azoknak a vicces történeteknek, amit később felemlegethettek.