Normális, hogy a gyermekem nem tudja kezelni a tévében látott vagy könyvben olvasott legenyhébb konfliktust sem?

Igen, és mivel a félelmei és az izgatottsága 4 és 8 éves kor között csúcsosodnak ki igazán, teljesen érthető ez a fajta viselkedése. Egyes könyvek vagy televíziós műsorok a legbensőbb félelmeiket hozhatják elő. Számodra furcsának tűnhet ez a fajta érzékenység, főleg ha az idősebb testvére(i) imádják a félelmetes jeleneteket, de a gyermekek sokféleképp reagálhatnak az ilyen történésekre. Vannak, akik szeretik a Disney-meséket, vannak, akik nem, de mindkét reakció teljesen normális. Lehet, hogy egyszerűen ilyen alkat.

Vagy az is lehet, hogy azért nem kedveli, mert egy fájdalmas, szorongást előidéző helyzeten megy keresztül. Piszkálják az osztálytársai, vagy az egyik tanára túl szigorú. Próbáld meg kipuhatolni, mi áll a háttérben, majd beszéljétek át a helyzetet. Figyeld meg, melyik műsor vagy könyv hozza elő belőle, és lehet, hogy nem is kell ezeket száműzni teljesen az életéből, elég elkapcsolni a tévét vagy becsukni a könyvet, így elterelődik majd a figyelme és lenyugszik.

Viszont ha továbbra is feszült marad, jobban utána kell járnod a dolgoknak. Például ha még hetekkel azután is tart a Keleti Boszorkánytól, miután megnézte az Óz a csodák csodája című filmet, olyannyira, hogy ez már akadályozza a mindennapi életében, mert nem akar a szobájában játszani vagy fél lefürdeni. Ez a túlzott aggodalom nem normális része a gyerekkornak, így utána kell járni.

Nem mindig könnyű megkülönböztetni a problémát jelentő feszültséget a természetes gyermekkori félelmektől, szóval ne próbáld meg magad kitalálni. Beszélj a gyerekorvosoddal vagy az iskolai tanácsadóval. Jobb minél hamarabb kideríteni a probléma okát.
Még ha szakmai segítségre is lesz szüksége a gyermekednek, ez nem jelenti azt, hogy órákat fog tölteni a terápián. Lehet, hogy nem kell sok neki, hogy feldolgozza a félelmeit, csak egy kis játékterápia, némi tanácsadás, vagy épp az is elég lesz, ha több információhoz juttok.