Milyen idős a gyermeked?
[ 10 éves - 18 éves ]
2010-10-10
0 komment

10 évesen anorexiás?

Megdöbbentő tényt tárt fel egy új kutatás: az anorexiások fele már 10 éves korban küzd az akár halálhoz is vezető étkezési rendellenességgel.

Ha azt mondjuk, hogy anorexia vagy bulémia, akkor általában kamaszlányok, fiatal nők képe jelenik meg előttünk. Egy új kutatás azonban azt állítja, hogy ezek az étkezési zavarok az esetek felében már tízéves korra kialakulnak a lányoknál. Fő táptalajuk a családi traumák, mint például a szülők válása.

Az Overeaters Anonymous GB (Nagy-Britanniai Névtelen Falánkok) szervezet által megvizsgált esetek 53%-ában az étkezési zavarokkal küzdő lányoknál már 10 évesen vagy annál is fiatalabb korban tapasztalhatóak voltak a táplálkozási rendellenességek.

A megkérdezett lányok kevesebb mint egyharmada (29%) mondta azt, hogy az evéssel kapcsolatos problémái 11-15 éves korában kezdődtek.

„Sokakat megdöbbenthet a kutatás eredménye. Ám, mint ahogy arra a szervezetünk tagjai már korábban is rámutattak, számunkra nem szokatlan, hogy olyanokkal találkozunk, akik már tízéves koruk előtt étkezési rendellenességekkel küzdenek.” – nyilatkozta az Overeaters Anonymus szóvivője a Daily Mail című brit napilapnak.

Egy másik, szintén étkezési rendellenességben szenvedőkkel foglakozó brit szervezet, a Beat szóvivője, Mary George elmondta, hogy év elején ők is végeztek hasonló felmérést, ami közel azonos eredményt mutat: átlagosan 12 éves kor táján fejlődnek ki az étkezési zavarok, de a korhatár egyre lejjebb csúszik. George elmondása szerint 6 éves anorexiással is találkoztak már.

Míg sokan a médiában megjelenő szupervékony hölgyeket okolják a táplálkozási zavarok terjedéséért, addig az új kutatások kimutatták, hogy a családi problémák, egy-egy szeretett személy elvesztése sokkal többet nyomnak a latban náluk (csupán az esetek körülbelül 3%-áért felelősek).

A tény, hogy a táplálkozási zavarok kialakulása egyre inkább kisiskolás korban kezdődik, elrettentő. Azonban igenis lehet tenni ellene, még akkor is, ha ez nem könnyű, hiszen annyi gond nyomja egyszerre az ember vállát, hogy majd beleroppan. A megoldás pedig nem más, mint a fokozottabb odafigyelés gyermekeinkre, jobb kapcsolat, erős bizalom kiépítése velük, hogy egészséges legyen az önképük, merjenek hozzánk fordulni a gondjaikkal, vagy ha ezt nem is teszik, képesek legyünk felismerni a probléma első jeleit és tenni ellene, mielőtt még elharapózik és ne adj Isten tragikus kimenetelűvé válik.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache