Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 6 éves ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a bárányhimlőről

Elkaphatja a gyermekem?

Nem árt, ha tisztában vagy a tünetekkel. Figyeld, nem jelennek-e meg rajta piros kiütések, különösen akkor, ha csemetéd bárányhimlős gyerekkel érintkezett. (10-21 napba telik, mire megjelennek az első tünetek.) A bárányhimlő viszkető pörsenésekkel vagy apró vörös kiütésekkel jár, melyek rózsaszín alapú, folyadékkal tele hólyagokká fejlődnek, és ezután barna sebekké száradnak, először a testen és a fejbőrön, majd átterjednek az arcra, a karokra és a lábakra is. Emellett gyermekednél fokozott fáradtság léphet fel, elmehet az étvágya és hőemelkedése is lehet.Mit tegyek, ha a gyermekem elkapta a bárányhimlőt?

Elviheted orvoshoz is, habár ha gyermeked egyébként egészséges, a betegség magától is el fog múlni. A fertőzések (és sebek) elkerülése végett vágd gyermeked körmét rövidre és ügyelj rá, hogy ne vakarja el a kiütéseket, ne szedegesse le a varokat. Egyes szülők ilyenkor – kisebb babák esetében –, egyujjas pamutkesztyűt szoktak adni a gyerekre. A viszketést hűsítő fürdővel enyhítheted, melybe szódabikarbónát vagy zablisztet keverhetsz, és utána nyugtató krémmel kend be a baba bőrét. A gyermek lázát csillapíthatod lázcsillapítóval is (de aspirint sose adj neki).

Mindenképp vidd el a gyereket orvoshoz, ha a tünetek rosszabbodnak (például egyre több kiütés jelenik meg; a szemeken és a száj belsejében is), ha napokig nem múlik a láz, ha begyullad a bőre, érzékennyé válik, vagy nagyon bevörösödik.

Ha gyermeked immunrendszere valamilyen oknál fogva gyengébb a kelleténél, és úgy véled, bárányhimlős, azonnal vidd el az orvoshoz.

Oltassam be a gyermekem bárányhimlő ellen?


Az orvosok varicella oltást javasolnak, amennyiben a gyermek 12-15 hónapos, és még nem kapta el a bárányhimlőt. (A következő védőoltást 4-6 éves korban adják be ellene.) Az allergiás reakcióra hajlamos, legyengült immunrendszerű, corticosteroidokkal kezelt gyermekek esetében nem javasolt az oltás. Tájékoztasd róla az orvost, ha gyermeked bármire is allergiás, valamint ha az antibiotikumok, vakcinák heves reakciókat szoktak kiváltani nála. Az oltás azonban nem jelent teljes védettséget, csak kb. 90%-os a megbízhatósága. Sok szülő és orvos szerint a legjobb, ha a gyerek átesik kiskorban a bárányhimlőn.

Képek forrása: flickr


Hozzászólások
0db hozzászólás
cache