Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 20 hetes ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a büfizésről

Mi a büfizés?Büfizésnek nevezzük, mikor a gyomorból az étel és a savak visszajönnek a nyelőcsőbe. Minden baba büfizik – szoptatás után felöklendezik a tejet. A becslések szerint a csecsemők 50%-ánál mindennapos jelenség a büfizés. Legtöbbször nem tart sokáig, nem jár kellemetlen tünetekkel. Ennek ellenére, ha úgy vesszük észre, hogy a kicsi túl sok tejet „éget el” nap közben, és túl sokszor jön vissza az elfogyasztott étel, akkor lehet, hogy gastrooesophagealis refluxbetegséggel (GERD) állunk szemben. A GERD-et gyakran nyűgösség, evés közben fellépő fájdalom kíséri, súlyos esetekben a betegségben szenvedő gyermekek hánynak, köhögnek, és súlyuk nem gyarapodik a megfelelő mértékben. Ha ilyen tüneteket észlelünk, forduljunk orvoshoz.

Miért büfiznek a babák?

A fő ok a nyelőcső záróizmának gyengesége. A legtöbb csecsemő viszonylag gyenge nyelőcső záróizommal jön a világra, ezért aztán az étel nem marad benn a gyomrában. Ehhez még hozzájárul, ha túl sokat eszik, vagy evés közben levegőt nyel a pici.

Mit lehet kezdeni a büfizéssel?


A legtöbb baba kinövi a büfizést mire egy éves lesz, mivel ekkorra a nyelőcső záróizma már kellőképp megerősödik. Ha a baba tápszert kap, lehet, hogy a kezelőorvosa szója-alapú, vagy antiallergén tápszert fog javasolni. Emellett javasolhatják, hogy sűrűbben egyen kevesebbet, hogy a gyomra ne telítődjön túl sokszor. Egyes tanulmányok szerint a sűrítés céljából az anyatejhez vagy tápszerhez kevert csecsemőknek való rizspehely enyhítheti a visszafolyást. Ha etetés közben és utána függőleges helyzetben tartod a babát, úgy hogy a feje 30 fokos szögben legyen, meggátolja, hogy a tej visszajöjjön. Elképzelhető, hogy az orvos antacidot, vagy savlekötőt ír fel a babának, hasonlót ahhoz, amit a gyomorégésben szenvedő felnőttek szednek. (Figyelem, orvosi javallat nélkül sose adjunk ilyen szereket a picinek!) Az is megeshet, hogy az orvos pH-tesztet végez a babán, a nyelőcsövében méri a visszafolyás erősségét, és savtartalmát. Ezen kívül az orvos elrendelheti még a gasztrointesztinális traktus megröntgenezését, endoszkópiás vizsgálatát, melynek során egy kis kamerát juttatnak a traktus felső szakaszába, hogy megvizsgálhassák azt.

Képek forrása: flickr.com


Hozzászólások
0db hozzászólás
cache