Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a gyermekorvosról -1.

Milyen gyakran vigyem a kisbabám orvoshoz?

A születés utáni első 10 napban egyszer vagy kétszer javasolt szakembernek ellenőrizni az újszülött egészségi állapotát, utána 1, 2, 4, 6, 9 és 12 hónapos korban ajánlott egy-egy rutinvizsgálat. De ennél gyakrabban is kérheted a vizsgálatot, a havonta történő ellenőrzés sok anyukát megnyugtat.Ha a gyermeknél egészségügyi problémák lépnek fel, vagy megtorpan a súlygyarapodása, akkor természetesen jóval többször kell vizsgálatra menni, az orvos mondja meg, milyen sűrűn.

Hogyan hozhatom ki a legtöbbet ezekből a rutinvizsgálatokból?

Mivel az orvosok túlterheltek, és emellett még lehet, hogy gyermeked se fog angyalkaként viselkedni a vizsgálat során, megeshet, hogy a rendelőből kilépve a fejedhez kapsz, hogy mennyi mindent elfelejtettél megkérdezni. Ezért aztán előre írd fel kérdéseidet egy papírra, hogy a gyerekorvosnál biztos választ kaphass rájuk. A vizsgálatra is vigyél magaddal tollat, papírt, hiszen tudod, a szó elszáll… Továbbá praktikus rendszeresen feljegyezni kisbabád súlygyarapodását, növekedését, bármit, amit fontosnak tartasz a fejlődésével kapcsolatban, hiszen ezzel is megkönnyíted az orvos munkáját, és te is folyamatában látod, milyen szépen fejlődik, cseperedik a pici.

Gyermekedet te ismered a legjobban, a gyermekorvos viszont a gyermekgondozásban, gyermekgyógyászatban profi – tehát fontos, hogy zökkenőmentesen tudjatok kommunikálni egymással. Ha nem értesz egyet az orvos javaslataival, vagy úgy érzed, nem figyel rád eléggé, ne hagyd szó nélkül, beszéljétek meg, hiszen lehet, hogy csak egy ostoba félreértésről van szó. A legtöbb orvos értékeli, ha őszinte, értékes visszajelzéseket kap, hiszen ez nagymértékben segíti a munkáját. Ha mégis úgy érzed, hogy nem tudtok zöld ágra vergődni egymással, akkor keress másik orvost, például úgy, hogy megkérdezed a barátaidat, ők kihez szokták vinni a csemetéiket.Rendelés után is konzultálhatok gyermekem orvosával?

Ha kérdésed van, merd feltenni őket gyermeked orvosának, hiszen nem létezik buta kérdés, mikor egy gyermek egészségéről van szó! De ne feledd, hogy valóban nagyon túlterheltek az orvosok, különösen egy-egy járványos időszakban, ezért lehetőleg rendelési időben keresd fel gyermekorvosodat. Több kérdésben elegendő beszélned egy nővérrel, vagy a védőnővel, ők is tudják a leggyakoribb kérdésekre a választ.  Sürgős, vészhelyzetekben pedig ott az orvosi ügyelet, és a mentők.

Képek forrása: flickr.com


Hozzászólások
0db hozzászólás
cache