Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-07-09
1 komment

3 kérdés a hasmenésről

Mik a hasmenés tünetei?

A híg széklettel járó hasmenés orvosi neve a diarrhoea görög eredetű és azt jelenti, „keresztülfolyni”. Akkor beszélünk hasmenésről, ha a baba a szokásosnál többször kakil és a széklete vizes-nyákos, vagy esetenként gennyes, véres. A széklet ilyenkor lehet színtelen, sárga, zöld vagy sötét és általában sokkal bűzösebb, mint normál esetben.Mi okozza a hasmenést?

A kisbabáknál a hasmenés a legtöbb esetben bélgyulladásra, légúti gyulladásra (megfázás), étel intoleranciára és antibiotikumos kezelésre vezethető vissza. Túl sok gyümölcs, gyümölcslé is okozhat hasmenést.

Mit tegyek, ha gyermekemnek megy a hasa?

Néhány tanács:


•    fordulj orvoshoz, ha gyermekeden a kiszáradás jeleit észleled, ha hány vagy nem akar enni, inni, ha vért látsz a székletében, ha felpuffad a hasa (felfúvódott, kipüffedt), vagy ha már több mint 24 órája nem megy le a láza. A megritkult vizelés (nyolcóránként kevesebb, mint egy alkalom), sötét vizelet, beesett szemek, homorú kutacs (a baba koponyájának puha alkotórésze a koponyavarratok találkozásánál), kiszáradt száj, könnyek nélküli sírás, ingerlékenység vagy levertség egyaránt az enyhébb/súlyosabb kiszáradás tünetei.
•    a kiszáradás elkerülése végett sok folyadékot adj a gyermeknek, de kerüld a gyümölcsleveket és a magas cukortartalmú innivalókat. A víz, az anyatej, és a tápszer a legjobb választások. Emellett itathatsz vele gyermekek számára készült kiszáradás elleni oldatot is.
•    amennyire csak tudod, könnyítsd meg gyermeked helyzetét. Tartsd szárazon a fenekét, és ne sajnáld a popsi kenőcsöt.
•    próbálj meg rájönni az okra. Láthatók a babán egyéb, vírusfertőzésre utaló tünetek? Újfajta ételeket evett az elmúlt napokban? Kapott a közelmúltban antibiotikumot?
•    hogy elkerüld a hasmenés kiújulását, alaposan és sűrűn moss kezet (a babáét is mosd meg), továbbá a zöldségeket, gyümölcsöket is mindig mosd meg.

Képek forrása: flickr.com


Cimkék: egészség
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache