Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a hirtelen csecsemőhalálról (SIDS – sudden infant death syndrome)

Mi a hirtelen csecsemőhalál?

A hirtelen csecsemőhalált bölcsőhalálnak is nevezik. Az egy év alatti gyermekeket veszélyezteti, a halál hirtelen, előjelek nélkül, általában alvás közben következik be.

Aggódnom kell?Habár az 1 hónapos és 1 év közötti gyermekeknél a bölcsőhalál az egyik vezető halálozási ok, mégis igen ritkán fordul elő. Bölcsőhalálban kevesebb, mint 1000-ből 1 gyermek hal meg, főként a 2-4 hónapos csecsemők közül. Senki se tudja, mi okozza a bölcsőhalált, de a következő tényezőkről úgy vélik, hogy növelhetik kialakulásának az esélyét:

-    dohányzó szülő, gondozó
-    arccal lefele alvás
-    koraszülés
-    alacsony születési súly
-    túl puha felületen alvás
-    felhevülés alvás közben.

Hogyan csökkenthetem a bölcsőhalál kialakulásának esélyét?

A csecsemő mindig a hátán aludjon. Mikor a gyermekorvosok és a bölcsőhalál kutatók 1992-ben javasolni kezdték, hogy a hasuk helyett a csecsemőket szüleik a hátukra fektessék a bölcsőhalál miatti halálozások száma megdöbbentő mértékben, 50%-kal csökkent. Még az oldalára fektetni se tanácsos a gyermeket! Minden párnát, plüssállatot, ütközőt és egyéb olyan dolgot vegyél ki a bölcsőből, kiságyból, ami hirtelen ráborulhat a baba szájára, és akadályozhatja a légzésben. Sose takard le a kicsi fejét. A szobájában le legyen túl meleg (18 fok elég), különösen akkor, ha a gyermek pólyában van.


Éjszakára ne öltöztesd túl a babát – a lehető legkevesebb ruhát add rá, úgy, mint ahogy te is teszed, mikor lefekszel aludni. Egyes szakértők szerint nem tanácsos az első hónapok során egy ágyban aludni a kicsivel, mivel a túl puha ágy, ágynemű veszélyes lehet rá nézve. Mások úgy vélik, hogy egy ágyban aludni a csecsemővel pont, hogy csökkenti a veszélyt, mivel így a szülők sokkal jobban tudnak figyelni a légzésére, mozdulatira. Ha a csecsemővel együtt alszol, távolíts el az ágyról mindent, ami bolyhos, és ügyelj rá, hogy a matrac kemény legyen, ám még ekkor is tanácsos a hátán altatni a babát.

Sose dohányozz a baba közelében, és ne engedd, hogy a környezetében rágyújtsanak. Egyes feltételezések szerint a szoptatás és a cumival alvás csökkenti a bölcsőhalál esélyét, ám ezek az összefüggések még nem bizonyítottak.

Képek forrása: flickr.com


Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache