Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a köhögésről

Honnan tudhatom, hogy gyermekem köhögése megfázásnál komolyabb betegséget jelez?

Még az egészséges babáknál is mindennapos a köhögés, ami tulajdonképpen abban segít, hogy jobban tudjanak lélegezni, továbbá megtisztítja a légutakat a váladéktól. A köhögés még gyakran azután is megmarad, hogy a vírusfertőzés egyéb tünetei már rég elmúltak. A köhögésnek több fajtája van, íme, néhány példa:•    ha gyermeked zihál, vagy levegőért kapkod, akkor valószínűsíthető a respiratory synctial vírus (RSV) által okozott bronchiolitis.
•    a mélyről jövő, ugatásszerű köhögés kruppot jelezhet.
•    amennyiben gyermeked náthája régebb óta nem akar múlni, és éjjel rendszeresen köhög, akkor lehet, hogy valamire allergiás, vagy arcüreggyulladása van.
•    ha hirtelen, ismétlődő köhögés lép fel kísérő tünetek nélkül, az asztmát jelezhet, vagy azt, hogy gyermeked lenyelt valamit.
•    ha az ismétlődő köhögést nehézlégzés, láz, és hidegrázás kíséri, akkor kezdj el tüdőgyulladásra gyanakodni.
•    ha gyermekedet 20-30 másodperces, szűnni nem akaró köhögő görcsök gyötrik, és a rohamok közt szokatlan, sípoló hangokat hallat, amint mély lélegzetet próbál venni, akkor szamárköhögés állhat a háttérben.
•    ha a folyamatos köhögés közben légzését nehezítő nyálkát, taknyot köp fel, akkor nézesd meg, nem cisztás fibrózisban szenved-e.

Adhatok gyermekemnek köhögés elleni szirupot, vagy egyéb gyógyszert, hogy enyhítsem a köhögését?

Orvosi javallat nélkül ne! Először próbáld meg csökkenteni a váladék mennyiségét azzal, hogy több folyadékot adsz a gyermeknek és éjjel bekapcsolod a párologtatót a szobájában. A gőzzel telt fürdőszoba is nyugtató hatású lehet, valamint segíthet a könnyebb légzésben. Ha úgy véled, a köhögés allergia, akkor a szobájából távolíts el minden plüssállatot és bolyhos dolgot, a szobát portalanítsd, amennyire csak tudod, és ne engedj háziállatokat a helyiségbe. Továbbá gondoskodj róla, hogy a pici se a házban, se a kocsiban ne lélegezzen be cigarettafüstöt.Mikor forduljak orvoshoz?

Amennyiben a köhögés gátolja a babát az evésben, alvásban, akkor fokozott figyelmet igényel. Azonnal hívd az orvost, ha gyermeked vért köhög fel, légzési nehézségei támadnak, vagy egyéb komoly betegségre utaló tünetek jelentkeznek, mint például láz, felgyorsult szívverés, levertség, vagy hányás. Akkor is kérj orvosi segítséget, ha gyermeked lenyelt vagy leszippantott valamit, de egyébként úgy tűnik, hogy jól van. Ha gyermeked nem kap levegőt vagy elveszti az eszméletét, akkor kezdd el lélegeztetni, vagy újraéleszteni, és kérj meg valakit, hogy azonnal hívja a mentőket. Mivel az allergia, az idegen testek vagy az asztma krónikus köhögést okozhat, fordulj orvoshoz, ha gyermeked köhögése nem szűnik meg egy héten belül.

Képek forrása: flickr.com


Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache