Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 9 éves ]
2009-07-09
1 komment

3 kérdés a kötőhártya-gyulladásról

Mi a kötőhártya-gyulladás?

Kötőhártya-gyulladás (konjuktivitisz) vírusok, baktériumok vagy egyéb allergén anyagok hatására alakulhat ki. A szem fehérjén és a szemhéj belsején lévő hártya gyullad be. Ennek eredményeként a szemek vizenyősek, vörösesek vagy csipásak (fehér, sárga, zöld színű lehet). Az is előfordulhat, hogy a gyermek reggel nem tudja kinyitni a szemét. A gyulladás érintheti csak az egyik, vagy mindkét szemet.Mit tegyek?

Azonnal fordulj orvoshoz! A probléma alapos vizsgálatot igényel, aminek függvényében lehet csak felírni a megfelelő kezelést. Emellett mindig moss kezet mielőtt és miután megvizsgáltad a kicsi szemét, nehogy a fertőzés tovább terjedjen. A kötőhártya-gyulladás fertőző, szóval vigyázz, nehogy te is elkapd. Ne menj közösségbe gyermekeddel és mosd át az összes ágyneműjét, törölközőjét, fürdető ruháját.

Milyen kezelést igényel?

Ha bakteriális fertőzés váltotta ki, akkor antibiotikumos (szemcsepp, kenőcs) kezeléssel gyógyítják. Ha vírusos (ilyenkor általában náthás tüneteket is észlelünk a kicsin), akkor a terület gyengéd, de alapos megtisztítását javasolják, és utána egy hetet várnak, hogy lássák, van-e javulás. Ha allergiás gyulladásról van szó, akkor megkeresik a kiváltó okot, amit olyan gyorsan meg kell szüntetni, amilyen gyorsan csak lehet. Továbbá valószínű, hogy ebben az esetben is szemcseppet ír fel az orvos.


Bizonyos esetekben a könnycsatorna eldugulása okozza a csipásodást, ami aztán fertőzésekhez vezet. Az orvos könnyjárat feletti masszázst, vagy a könnycsatorna átmosását javasolhatja, és elküldhet a szemészetre is. Ritkán műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, hogy rendbe hozzák az elzáródott könnycsatornát. 

Képek forrása: flickr.com


Cimkék: egészség
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache