Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a lázról - 1.

Miért lázasodott be a kisbabám?

Amikor kisbabád először lázasodik be, természetes, hogy ideges leszel. Bátorság, a láz annak a jele, hogy a csöppség immunrendszere jól dolgozik, képes felvenni a harcot a fertőzésekkel! Mikor vírusok, baktériumok támadják meg a kicsi szervezetét, az hőmérsékletének növelésével válaszol, mert magasabb hőmérsékleten a legtöbb baktérium és vírus elpusztul. Ha úgy vesszük, a láz hasznos dolog.Rohanjak az orvoshoz?

Amíg gyermeked el nem éri a 3 hónapos kort, minden esetben fordulj orvoshoz, ha:

1.    a testhőmérséklete magasabb 38C-nál (rektális láz)
2.    a pici sápadt, kipirul, kedvetlen, étvágytalan, vagy ha a viselkedésében, kinézetében bármilyen olyan változás következett be, ami aggodalommal tölt el.

Mikor felhívod az orvost, tájékoztasd róla, mennyi volt a baba láza, hogyan mérted meg, és mik az egyéb tünetei. Ezen információk birtokában az orvos el fogja tudni dönteni, mennyire súlyos a helyzet, és hogy esetleg további kezelésre szorul-e a kicsi. Sose adj gyógyszert a babának, amíg nem beszéltél szakemberrel – a rossz dózis veszélyes lehet, a gyógyszer bizonyos tüneteket elnyomhat, megnehezítve, hogy az orvos pontos diagnózist állítson fel. Ha a baba láza magasabb 38 foknál, akkor valószínűleg be kell vinned a rendelőbe.

Hogyan csillapíthatom a baba lázát?1.    Hűtsd le úgy, hogy leveszel róla egy-két ruhadarabot, vagy áttörlöd a testét langyos vizes ruhával, vagy körülbelül 5 perces langyos vizes fürdőt adsz neki. Ahogy párolog a víz a baba testéről, a láz is csökken.
2.    Etesd, itasd rendszeresen, iktass be extra étkezéseket is, hogy megelőzd a kiszáradást.
3.    Ha az orvos úgy rendeli, adj neki lázcsillapítót.
4.    Magas láz esetén tegyél rá vizes borogatást, vagy ültesd be a kádba, amibe langyos-meleg vizet engedtél. Ezt a vizet folyamatosan hűtsd le úgy, hogy hideg vizet engedsz hozzá.
5.    Sose próbáld meg úgy csillapítani a lázat, hogy izopropil-alkoholt (izopronazol) kensz a baba bőrére, mivel az bekerülhet a véráramba és görcsöket, egyéb súlyos problémákat okozhat.

Képek forrása: flickr.com


Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache