Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 6 éves ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a növekedési táblázatokról

Miért ellenőrzi az orvos a gyermek növekedését?

A baba súlyának, hosszának, fejkerületének mérése lehetővé teszi, hogy az országos átlaghoz, valamint a korábbi mérések eredményeihez hasonlítva az orvos megállapítsa a gyermek növekedési ütemét. Az ütemtől való hirtelen eltérések, vagy a szélsőséges eredmények tápanyag felvételi, illetve feldolgozási problémákra, betegségekre, és fejlődési rendellenességekre utalhatnak.
Mit jelentenek a növekedési táblázat százalékos értékei?

Mikor az orvosod azt mondja, hogy gyermeked például a testsúlyát tekintve a növekedési táblázatban a 25%-os csoportba sorolható, akkor az azt jelenti, hogy az országban a vele egyidős gyermekek 25%-a nyom ugyanannyit, mint ő. A másik 75% vagy könnyebb, vagy nehezebb nála. A növekedési százalékokat 5 és 95% között szokták normálisnak tekinteni.

Mi van, ha túl-, vagy éppen alulfejlett a gyermekem?Ne aggódj, ha gyermeked nem az 50%-os átlag körül mozog, hiszen mint ahogy nincs két egyforma ember, úgy a fejlődésünk se teljesen egyforma ütemet követ. Az is megeshet, hogy kisbabád az egyik hónapban hatalmasat nő és egy évig tartja is a tempót, majd lelassul a gyarapodása. Azt se hagyd figyelmen kívül, hogy a genetika is fontos szerepet játszik a fejlődésben, így egyes gyerekek eleve kisebbek, illetve nagyobbak kortársaiknál. Egy másik ok, hogy ne ess kétségbe pedig az, hogy a gyermek egészsége számos tényezőből adódik össze. Ezek közé sorolhatjuk általános fejlődését, temperamentumát, aktivitási szintjét, nem csak a növekedését. Ha kételyeid támadnak, beszélj gyermeked orvosával, ő meg tudja mondani, hogy minden rendben van-e a picivel, vagy sem.

Képek forrása: flickr.com

Milyen magas lesz gyermeked? Számold ki kalkulátorunkkal:

A Magasság kalkulátort itt találod »


Hozzászólások
0db hozzászólás
cache