Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 6 éves ]
2009-07-09
1 komment

3 kérdés a Respiratory Syncytial Vírusról (RSV)

Mi az RSV?

A leggyakoribb légúti kórokozó csecsemő és kisgyermekkorban, megfázáshoz hasonló tüneteket okoz a téli hónapok során. Önmagában az RSV vírus nem veszélyes, ám szövődményként fülgyulladás, bronchiolitis (a kishörgők gyulladása), tüdőgyulladás, vagy asztma, és egyéb légzőszervi betegségek léphetnek fel. Az RSV – melyet 2 éves kora előtt szinte minden gyermek elkap –, a 6 hónapnál fiatalabb, egészségügyi problémákkal küzdő és koraszülött, magyarul a gyenge immunrendszerrel rendelkező csecsemőkre jelenti a legnagyobb veszélyt.

Honnan lehet tudni, hogy RSV vírussal állunk szemben?

Olyan, mintha a baba megfázott volna, de néhány nappal később a köhögés rosszabbodik, a légzés nehézkessé válik, mivel a vírus megtámadja a hörgőcskéket, amitől azok megdagadnak, és fokozott nyálkatermelésbe kezdenek, ami elzárja a légutakat megnehezítve a légzést.

A vírusfertőzés jelei: az orrlyukai kitágulnak, a mellüreg túlzott mértékben kitágul, a hasizmok megfeszülnek, a légzést hörgő, vagy sipító hang kíséri, a gyermek zihál, vagy felgyorsul a légzése (több mint 60 lélegzetvétel/perc), ajkai vagy a körmei elkékülnek, és étkezési problémák lépnek fel.

Mit tegyek, ha úgy vélem, RSV fertőzéssel állok szemben?

Vidd el a gyermeket az orvoshoz, ahol megvizsgálják a légzését és oxigén szintjét! Kezelésként valószínűleg inhalálós gyógyszert írnak fel, hogy könnyítsék a légzését. Mivel az RSV vírus, az antibiotikumok nem használnak, ám otthon is hozzájárulhatunk, hogy a pici minél hamarabb rendbe jöjjön. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki, és semmiféle füstöt ne lélegezzen be, hogy ne váljon még nehezebbé számára a légzés. Etessük a babát gyakrabban, kisebb adagokkal, mivel a légzési nehézségei miatt ilyenkor nehezebb számára az étkezés. Sótartalmú orrcseppekkel és orszippantóval (fellazítja a taknyot), hidegpárologtató használatával, valamint alváskor fejének megemelésével (például egy törölközőt teszünk a matraca alá, de nem párnát a feje alá!) sokat tehetünk érte, hogy jobban viselje a fertőzéssel járó kellemetlenségeket. Lázcsillapító is adható a babának, de kérjük ki orvosunk véleményét. Koraszülöttek, tüdő-, szívrendellenességgel született gyermekek esetén ne lepődjünk meg, ha az orvos védőoltást (influenza elleni oltás) javasol az RSV fertőzés megelőzésére.

Cimkék: egészség
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache