Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 4 hetes ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a sárgaságról

Mi a sárgaság?

A bőr illetve a szemfehérje sárgás elszíneződése. Világos bőrű babáknál az orr illetve a mellkas bőrét megnyomva látható a sárgás elszíneződés. Sötétebb bőrű babáknál a szemfehérjén illetve az ínyen lehet látni a sárgás színt. A sárgaság leggyakoribb változata a születés utáni második, harmadik napon alakul ki – körülbelül egy időben azzal, mikor a babát hazaengedik a kórházból –, és ezért is fontos, hogy tudjunk róla, illetve figyeljük, kialakul-e. Az esetek többségében, ez az úgynevezett fiziológiás újszülött kori sárgaság két héten belül magától eltűnik.Mi okozza a sárgaságot?

Az újszülöttek sokkal több vörösvérsejttel rendelkeznek, mint amennyire a szervezetüknek szüksége van, és gyakran – mikor a májuk nem tudja ezeket elég gyorsan feldolgozni –, egy sárga színezőanyag,  bilirubin (a vörösvérsejtek mellékterméke) halmozódik fel a vérben. A bilirubin nagy része a széklettel együtt távozik az újszülött szervezetéből, de ennek ellenére körülbelül a csecsemők felénél kisebb-nagyobb fokú sárgaság lép fel életük első két hetében. A koraszülöttek és a genetikai rendellenességgel, vagy valamilyen fertőzéssel született csecsemők különösen érzékenyek. Sárgaság abban az esetben is felléphet, ha a csecsemő nem fogyaszt elég anyatejet, és így a bilurbin nem képes távozni a szervezetből a széklettel. Az anyatejes sárgaság általában a baba életének első két hetében lép fel. Ha a sárgaság a születés utáni 24 órában jelentkezik, az utalhat vércsoport összeférhetetlenségre (az anya Rh-negatív, a csecsemő Rh-pozitív), fertőzésre vagy rejtett májproblémára.

Aggódnom kell?


Az esetek többségében az újszülötteknél fellépő sárgaság ártalmatlan, nem igényel kezelést. Az orvos ennek ellenére elküldheti a babát vérvételre, hogy megvizsgálják a bilurbin szintjét. Ilyenkor a pici sarkából vesznek egy kis vért. Enyhe lefolyású sárgaság esetén az orvos fényterápiát rendelhet el, melynek során az újszülöttet speciális kék fény alá helyezik, ami segít lebontani a bilurbint, hogy az távozhasson a szervezetből. A terápia kórházban, vagy egy hordozható lámpa segítségével otthon is elvégezhető. A kezelés kiváltható az úgynevezett biliblankettel, egy speciális száloptikás takaróval is. A fényterápia mellett fontos, hogy a baba ne száradjon ki, és hogy kiderítsük, nincs-e egyéb egészségügyi problémája, és ha van, kezeljük azt. Az orvos javasolhatja, hogy többször szoptassunk, vagy helyette adjunk több folyadékot a csecsemőnek, hogy a bliburin ki tudjon ürülni a széklettel. A kezelés célja, hogy segítse a biliburin kiürülését és megakadályozza, hogy mérgező mennyiség gyűljön fel belőle a baba agyában (kernicetrus alakuljon ki). Megfelelő felügyelet és kezelés mellett a kernicetrus és egyéb komplikációk kialakulásának az esélye majdnem egyenlő a nullával.

Képek forrása: flickr.com


Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache