Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-07-09
0 komment

3 kérdés a védőoltásokról -1.

Miért van szükség ilyen sok védőoltásra?

Egyetlen szülőt se tesz boldoggá, ha gyermeke szurit kap, vagy gyógyszeres kezelésre szorul. Ám a védőoltásokat azért találták ki, hogy megóvja a gyermekeket a súlyos betegségektől, és ezért sokan úgy vélik, hogy a védőoltások játsszák a legfontosabb szerepet a gyermekek egészségvédelmében. A gyermekkori bénulás és a torokgyík száz éve még rettegett gyermekkori betegségek voltak, de hála a védőoltásoknak, mára már csak elvétve fordulnak elő.Hogyan hatnak az oltások?

A védőoltásokban a kórokozó vírusok, baktériumok legyengített vagy megölt változatai találhatók. Miután a baba megkapja az oltást, az immunrendszere antitesteket kezd termelni adott baktérium, vírus ellen, aminek köszönhetően egy későbbi fertőzés során már képes lesz leküzdeni azokat, vagyis nem lép fel betegség.

Mikor kell beadni a védőoltásokat?

Az első életév során a következő védőoltások javasoltak:

DTPa: a diphteria (torokgyík), tetanusz és szamárköhögés ellen véd. Öt alkalommal kell megkapnia a gyermeknek: 2, 4 és 6 hónapos korban, 15-18 hónapos korban, valamint a 4. és 6. életéve között.

Influenza: az akár súlyos légúti fertőzéseket, tüdőgyulladást is okozó influenza vírus ellen véd. 6 hónapos és 18 éves kor között évente egyszeri oltás javasolt az influenza szezon (ősz/tél) alatt. 9 évnél fiatalabb gyermekek esetében az első évben, mikor megkapják az oltást, kettőt kell beadni, egy hónap különbséggel.

HBV (Hepatitis-B): a májat megtámadó Hepatitis-B vírus ellen véd. Három részben kapja meg a gyermek: születéskor, 1-2 hónapos korban, és 6-18 hónapos korban.

HIB (Haemophilus influenzae b baktérium): agyhártyagyulladás (meningitis), vérfertőzés, tüdőgyulladás, és gégefőgyulladás (epiglottitis) ellen véd. Négy részletben kerül sor az oltásra: 2, 4 és 6 hónapos korban, valamint 12-15 hónapos korban.

PCV: a Pneumococcusos tüdőgyulladás (Pneumoccoccal Pneumonia), az agyhártyagyulladás (meningitis) valamint a fülgyulladás kialakulása ellen nyújt védelmet. Négy részletben adják be: 2, 4 és 6 hónapos korban, valamint 12-15 hónapos korban.


IPV: a bénulást vagy akár halált is okozó gyermekbénulás ellen véd. Négy részletben adják be: 2, 4 hónapos korban, 6-18 hónapos korban, és a 4-6. életév között.

Rotavírus: a heveny hasmenést, hányást, lázat és kiszáradást okozó rotavírus ellen véd. A többi vakcinától eltérően nem injekció, hanem folyadék formájában, szájon át adják be, 3 részletben, 2, 4 és 6 hónapos korban.

Az első életév betöltése után a következő védőoltások javasoltak: varicella (bárányhimlő) elleni oltás, MMR kanyaró, mumpsz, és rubeola (rózsahimlő) ellen, valamint Hepatitis-A ellen védő oltás.

Képek forrása: flickr.com

Naptárunk segítségével mindig tudni fogod, mikor jön el a következő védőoltás ideje:

Az Oltási naptárt itt találod »

Cimkék: egészség, oltások
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache