Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 6 éves ]
2009-07-09
2 komment

3 kérdés az antibiotikumokról

Miért nem mindig kap gyermekem antibiotikumot, amikor beteg?Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatásosak – egyáltalán nem segítenek a megfázások, az influenza és számos légúti megbetegedés mögött álló vírusok legyőzésében. Ezért aztán ezen betegségek esetén az antibiotikumok hatástalanok. A babának adott felesleges antibiotikum csak még ellenállóbbá teszi a baktériumokat a kezeléssel szemben, ami gondot okozhat, mikor a gyermeknek valóban antibiotikumra van szüksége. Emellett, az antibiotikumok se veszélytelenek. Mint minden más gyógyszer esetében, az antibiotikumoknál is felléphetnek mellékhatások, vagy allergiát okozhatnak. Összességében, az antibiotikumok túlzott alkalmazása egyre nagyobb aggályokat vált ki orvosi körökben.

Abbahagyhatom az antibiotikumok adását, ha gyermekemnél javulást észlelek?

Nem. A felírt antibiotikumos kezelést az orvos javaslata szerint végig kell csinálni. Ha hamarabb hagyod abba, lehet, hogy a betegség nem múlik el teljesen, vagy egyéb, sokkal komolyabb egészségügyi problémák lépnek fel.

Mit tegyek, ha gyermekem kihányja, kiköpi az antibiotikumot?


Ha gyermeked a bevétel után azonnal kihányja, vagy visszaöklendezi az antibiotikum szinte teljes egészét, akkor újra be lehet neki adni az adagot. Ám próbálj meg rájönni, miért hányta ki – csupán öklendezett vagy betegség miatt? Egyes antibiotikumok étellel, például almapürével keverhetők, hogy jobb íze legyen az orvosságnak. Bizonyos esetekben pedig kanál helyett célszerűbb szemcseppentő- vagy orrszippantó-szerű eszközzel a gyermek torkába juttatni a gyógyszert. Egyes gyógyszertárakban ízanyagokat is keverhetnek a gyógyszerhez, hogy a baba számára fogyaszthatóbb legyen.

Képek forrása: flickr.com


Hozzászólások
2db hozzászólás
cache