Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 9 éves ]
2009-07-09
5 komment

3 kérdés az asztmáról

Mi az asztma?

Ez, a gyermekek körében oly elterjed súlyos krónikus betegség a légutak gyulladása és beszűkülése, melynek következtében nehézzé válik a légzés. Az allergén anyagok, mint a pollenek, a penész spórák, az állatszőr; a levegőt szennyező anyagok (beleértve a cigarettafüstöt és a festékekből származó anyagokat is); a vírusos légúti fertőzések; és időnként a testmozgás és hideg levegő belégzése is okozhat asztmás rohamot. Habár az asztma súlyos krónikus betegség lehet, gondos ápolással a legtöbb asztmás gyermek normális, aktív életet élhet. Az asztma súlyossága általában csökken, ahogy a gyermek és vele együtt a légútjai is nőnek.Mik az asztma jelei?

Ha a gyermek sokat köhög (különösen éjszaka), allergiás, ekcémás, vagy a családban előfordul ilyesmi, akkor fokozottan figyelni kell, nem asztmás-e. A roham előjelei a gyors légzés, a szűnni nem akaró köhögés, a zihálás, a fütyülős, hörgő hang belégzéskor, valamint az, ha ilyenkor berándulnak a has izmai a bordáknál, ha az orrlyukak minden egyes levegővételkor kitágulnak. A jelek közt említhetjük még a kimerültséget, és az elkékült bőrt is.

Ha úgy véled, hogy gyermekednek asztmás rohama van – különösen, ha belégzéskor a nyak, a bordák vagy a has láthatóan befelé rándulnak és kilégzéskor hörgő hang hallatszik–, azonnal hívd a mentőket! Akkor is azonnal tárcsázd őket, ha a gyermek ajkai vagy ujjbegyei elkékülnek, ha leverten, zaklatottan, zavartan viselkedik.

Habár a zihálás kísérhet megfázást is, ha éjjel rendszeresen köhög a gyermek, valószínűleg asztma áll a háttérben. Fordulj orvoshoz, ha gyermeked zihál, köhög, vagy egyéb légzési nehézségeket mutat.

Mit tegyek, ha asztmás a gyerekem?


Ha a diagnózis asztma, orvosod meg fogja beszélni veled a további teendőket. Közösen sorra fogjátok venni, milyen helyzetekben várható roham – például légúti fertőzés esetén, vagy valamilyen környezeti hatásra, mint az allergének és a cigarettafüst. Hasznos lehet, ha hidegpárásítót használsz és 30 fokkal vagy még többel megemeled a baba fejét alváskor (például beraksz valamit a matraca alá a kiságyba). Az allergia teszt is hasznos lehet, mivel így eltávolíthatod a környezetében lévő allergéneket. Lehet, hogy néhány szőnyegtől, függönytől és a gyerek egyes plüssállataitól is búcsút kell venned, hogy csökkentsd a szobájában lévő port és a poratkákat. Emellett mindenkit, aki vigyáz a gyerekre, tájékoztatnod kell az asztmájáról, és annak kezeléséről. A gyógyszeres kezelés során a légutak megnyitására asztmapipát használnak, ha a roham hátterében fertőzés áll, akkor antibiotikumokat adnak a gyermeknek. Emellett fontos az allergének beazonosítása és eltávolítása a kicsi környezetéből.

Képek forrása: flickr.com


Hozzászólások
5db hozzászólás
cache