Milyen idős a gyermeked?
[ 16 hetes - 2 éves ]
2010-07-13
5 komment

A babáknak is inni kell – de mit?

A szakemberek nem is ajánlanak mást a számukra 4 hónapos kor alatt (értelemszerűen a tápszeres babáknál a tápszer a javallott).


A fő ok, hogy az anyatejben minden benne van, amire a kicsinek szüksége van, beleértve az optimális folyadékmennyiséget is. Emellett a kicsik veséi és immunrendszerük még fejletlen, sokkal érzékenyebbek a környezetből a szervezetükbe kerülő szennyeződésekre.

Négyhónapos kor felett azonban már el lehet kezdeni megismertetni a picit a vízzel. Egyelőre még csak a vízzel, ami babavíz vagy forralt víz legyen. Kezdetnek elég egy-egy kiskanálnyi mennyiség evés után.

6 hónapos és 1 éves kor között a baba már szénsavmentes ásványvizet is fogyaszthat, 9-10 hónapos korban pedig alkalmanként saját kezűleg facsart gyümölcslevet vagy ízesítetlen gyümölcsteát is csempészhetünk az étrendjébe.

A kicsik veséje egyéves koruk tájára lesz a felnőttekéhez hasonlóan fejlett, ekkor már csapvizet is ihatnak. A cukrozott leveket, üdítőket lehetőleg kerüljük. Lehet, hogy a kicsi sokkal jobban kedveli őket, mint a vizet, de gondoljunk a kis fogacskáira! Ugye nem szeretnénk, ha szuvasodni kezdenének?

 Most, a nyári melegben mi felnőttek is könnyen kiszáradhatunk, gyermekeink azonban még könnyebben, hiszen az ő hőháztartásuk még messze nem olyan fejlett, mint a miénk. Ezért mindig legyen a gyermek közelében elérhető helyen folyadék és figyeljük, nem szomjas-e, a nagyobbakat sűrűn kérdezgessük, hiszen ha belefeledkeznek a játékba hajlamosak elfeledkezni az egyéb szükségleteikről!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
5db hozzászólás
cache