Milyen idős a gyermeked?
[ 2 éves - 18 éves ]
2009-11-02
3 komment

A balkezes eszközök

Az életet rutinszerűen éljük, és észre sem vesszük milyen jó dolog, hogy kézre áll egy olló, vagy éppen a toll a kezünkben. Viszont balkezes társainknak ez igencsak feltűnik a mindennapok folyamán, amikor kifordul az olló a kezükből, vagy éppen a konzervnyitót nem tudják működésre bírni. Rájuk gondolván elkezdtek gyártani ellentétesen működő dolgokat, amiket fordított eszközöknek neveztek el.

A ceruzák és a tollak többnyire egyenesek, vagyis látszólag nincs szükség arra, hogy külön balkezes változatokat készítsenek. A valóságban azonban a balkezes gyermekek és felnőttek kicsit másképpen fogják az íróeszközöket, ezért sokszor görcsösen markolják írás közben a tollat, ceruzát. Nem véletlen tehát, hogy belefogtak a "fordított" ceruzák és tollak gyártásába.

A ceruzák igen fontosak, hiszen a kicsik legelőször ezzel találkoznak életükben. Ha nehezen megy a fogása, az bizony hosszasan visszavetheti a gyermek rajzolókedvét, és a kudarc érzése megmaradhat egészen az iskoláig, amikor írni kezdenek. A balos ceruzák kialakításánál figyelembe vették, hogy milyen legyen az esése a cerkának. Vannak már színes, grafit, töltős ceruzák - rotring -, és még marokkréták is. Ezeket egy gumiborítással látják el őket, hogy minél jobban kíméljék az ujjacskákat.

A következő állomás a picik életében, amivel már maradandót is alkothatnak, az a filctoll és a toll. A filceket egy háromszög alakú műanyag külsőbe rejtik el, aminek a külső borításán apró gumipöttyök találhatóak, hogy ezzel is segítség a balkézzel írókat. Nekik is gyártanak már illatos változatokat is, amiben minden szín természetesen más illatot képvisel.  Már hétköznapi írószerboltokban is találkozhatunk az egyszerűbb változatokkal, amik kifejezetten balkezeseknek készültek.

Hogy legyen mibe írni, kifejlesztették a balkezes füzeteket is, mert köztudott, hogy a balkezesek nagy mumusa a „sztenderd” spirálozott füzet. A balkezes spirálban felül helyezkedik el a spirál része a füzetnek, így nem akadályozza az írást. Ha már a füzeteknél tartunk, megjelent már írás- és képességfejlesztő gyakorlófüzet balkezes óvodások számára is!


Már van ceruzánk, tollunk, füzetünk, de ha kitörik a cerka hegye, hegyező is kell! Erre gondolván balkezes hegyező is napvilágot látott, aminek az a lényege, hogy nem a bal kézbe kell illeszteni a hegyezőt, és a jobb kézzel tekerni előrefelé, hanem éppen fordítva, ami a balkezeseknek nagy segítség. (Ha valaki úgy gopndolja, hogy ez felesleges, hiszen mindegy, melyik kezünkben tartjuk a hegyezőt, az próbálja ki fordítva, és meglátja majd, mennyit fog szenvedni, míg kihegyesedik az a fránya ceruza!) Vannak még balkezes vonalzók is, aminek annyi az előnye, hogy fordított számozású és ilyen vonalzót használva a balkezesek nem takarják el a számokat, miközben a vonalat húzzák.

A balkezesek nagy ellensége az olló. Számukra talán ez az egyszerű eszköz az, amit a legnehezebb megszokni a jobbosok uralta világban. Emiatt már kifejlesztettek balkézzel használható ollót is, így nem kényszerülnek rá a balkezesek arra, hogy „szerencsétlenkedő” mozdulatokkal próbáljanak meg egy darabka papírt elvágni. Létezik már balkezes hajvágó, ritkító és gyerekolló is.

Ha már nagyobbak a gyerekek, elkezdenek a számítógéppel is foglalkozni. Egy balkezes gyereknek furcsa lehet megszokni az egér használatát, amit elvileg a „szebbik”  kézben illik fogni. Emiatt kifejlesztettek balkezes egereket is, ami nem belsőben - mert a gombok használatát át lehet állítani -, hanem külsőben viszonyul a balkéz rásimulásához.

Végezetül jöjjenek a konyhai segédeszközök, amik talán a legjobban gyarapodnak a balkezesek nagy örömére. Vannak itt fordított elméleten alapuló dugóhúzók, konzervnyitók, hámozók, tortalapátok és bögrék. Ezek ismeretében a balkezeseknek lassan már egy szavuk sem lehet, hogy rájuk nem is gondolnak, mert igenis gondolnak. És szerencsére ezek az eszközök nem drágábbak, mint hagyományos társaik!

Szegény balkezesek?

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód
Hozzászólások
3db hozzászólás
cache