Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2010-09-09
1 komment

A diétás üdítők koraszülést okoznak?

A dán tudósok óva intik a gyermeket váró nőket a diétás üdítők fogyasztásától, mondván, koraszülést okozhatnak.

A kutatók hat éven keresztül figyelték 60 000 dán nő diétás üdítő fogyasztási szokásait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szénsavas és a szénsavmentes változatuk is egyaránt koraszülést idézhet elő.

Az amerikai Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklapban megjelent tanulmány adatai szerint a kutatásban résztvevő nők 4,6%-ánál következett be koraszülés, melyeknek az egyharmadánál mesterséges megindításra volt szükség.

A kutatók az átlagosan elfogyasztott üdítőmennyiség szerint csoportosították a hölgyeket, a következő kategóriákba sorolva őket: sose fogyaszt diétás üdítőt, hetente maximum egyet iszik meg, hetente 1-6 adagot fogyaszt, minden nap megiszik egyet, naponta 2-3-at fogyaszt, illetve négy vagy annál több diétás üdítőt is megiszik egy nap.

Habár nem találtak kapcsolatot a koraszülés és a természetes cukrokkal ízesített üdítők között, az eredmények szerint a napi négy vagy ennél is több diétás innivalót fogyasztóknál 78%-kal magasabb a koraszülés veszélye, mint az effélével sosem élőké. Az egyet vagy ennél többet fogyasztóknál a rizikó 38%-kal magasabb.

A tanulmány nem tudott magyarázatot adni a diétás üdítők és a koraszülések közti összefüggésre, ám a korábbi kutatások alapján a szakemberek úgy vélik, hogy az általuk okozott magas vérnyomás, valamint a többségükben megtalálható nátrium a felelős.

A New Jersey-i Orvos- és Fogorvostudományi Egyetem nőgyógyásza, Dr. Sharon Mass az aolhealth.com-nak adott interjújában elmondta, hogy szerinte a dán tanulmány nem bizonyítja az ok-okozati kapcsolatot a diétás üdítő fogyasztása és a koraszülés között, de érdekes adatokat hozott felszínre, és a kérdést érdemes lenne tovább vizsgálni.

Dr. Mass szerint az elterjedt mesterséges édesítőszerek mint az aszpartam és a Splenda (egy brit cég által gyártott édesítőszer. - a szerk.), fogyasztását biztonságosnak tartják a terhesség alatt, de a szaharinról bebizonyosodott, hogy nagy adagban rákot okoz a patkányokban, és ezért inkább nem javasolják a fogyasztását a gyermeket váró nőknek. Az egészséges terhesség kulcsa az anya és a baba számára is a mértékletesség - állítja Dr. Mass.

„Azt szoktuk mondani a pácienseinknek, hogy mértékkel biztonságosan fogyaszthatnak diétás üdítőket. Négy vagy annál több egy nap azonban már nagyon sok. Inkább egyéb folyadékforrások, főként víz fogyasztására szoktuk buzdítani a gyermeket várókat.” – mondja a doktornő.

A koraszülött csecsemőknél gyakoribbak a légzési problémák, a táplálkozási, látási és hallási rendellenességek; és extrém esetekben csecsemőkori agyi bénulás és halál is bekövetkezhet - teszi még hozzá Dr. Mass.

Egy másik szakember, Dr. Alan R. Fleischman, a March of Dimes nevű, a koraszülés megelőzéséért, illetve a csecsemők egészségéért küzdő amerikai jótékonysági szervezet vezetőorvosa is osztja Dr. Mass véleményét, miszerint a diétás üdítő és a koraszülések kapcsolata további kutatást igényel, és abban is egyetért a doktornővel, hogy amíg nincsenek konkrétumok, addig a leendő anyukák mértékkel fogyasszanak efféle nedűket.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
1db hozzászólás
cache