Milyen idős a gyermeked?
[ 26 hetes - 12 éves ]
2010-09-29
0 komment

A fogmosáson túl

A már kora gyermekkorban elkezdett rendszeres szájápolás egész életen keresztül meghálálja magát. Hogyan maximalizálhatjuk a fogak védelmét már az első pillanattól fogva?

Az egyik legkézenfekvőbb válasz a helyes technikával kivitelezett alapos fogmosás. Ám hiába sikáljuk a fogakat, ha közben nyakra-főre fogyasztjuk elsőszámú ellenségüket: a cukrot.

Félreértés ne essék, senkit se akarunk rábeszélni, hogy mostantól teljes mértékben rekessze ki az édességeket gyermeke étrendjéből. Alkalmanként megengedhető a csoki, cukorka, sütemény, azonban ne napi szinten csemegézzen belőlük a lurkó. Inkább a gyermek ezen termékek iránti vágyát próbáljuk meg kordában tartani.

Ne nasiként adjuk

Ne tízóraira, uzsonnára kényeztessük gyermekünket édes falatokkal, hanem a főétkezések után. Így ugyanis kevesebbet fogyaszt, hiszen már tele a pocakja. Emellett egy-egy puding, sütemény elfogyasztása után biztassuk, hogy egyen pár falat sajtot is. A nyál ugyanis 20 perccel evés után semlegesíti a cukrokból származó savakat, ám ez az idő a felére csökkenthető, ha néhány sós falatot is utánaküldünk az édességnek.

Édességnap

Nevezzétek ki a hét egyik napját édességnapnak, amikor gyermeked egyszerre jó nagy adagot tömhet magába a cukros finomságokból. Hangsúlyozzuk, nem a nap folyamán reggeltől estig, hanem egyszerre. A többi napon pedig nincs édesség, mivel sokkal nagyobb kárt tesz a fogakban, ha minden nap megeszik egy kis finomságot, mintha ritkábban magába töm egy nagyobb adagot.

Emellett a gyermek lehetőleg csokoládét majszoljon, mivel az nem ragad a fogához, mint a cukorkák, és nem tart annyi ideig az elfogyasztása, mint egy nyalókának, amivel akár fél órát is elnyammoghat, bőséges időt szolgáltatva a cukroknak a fogak megtámadásához.

Rágcsálnivalók

A gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket sokan kiváló rágcsálnivalóknak tartják. Ám az aszalt gyümölcsöknek nagyon magas a cukortartalma és ráadásul a fogakra is előszeretettel rátapadnak. Ezért inkább főétkezés mellé kínáljuk őket. A gyümölcsök közül is soknak magas a cukortartalma, így elfogyasztásuk után egy falat sajtot is kínáljunk a gyermeknek, hogy az egyébként rendkívül egészséges harapnivalók minden szempontból a javát szolgálják.

Innivalók

A cumisüvegből fogyasztott ivólé, tej károsabb, mintha a gyermek pohárból inná, mivel a folyadék sokkal több ideig folyik a fogak körül. Ezért amilyen hamar csak lehet, tanítsuk meg pohárból inni a gyermeket, és a tej, ivólé csak a főétkezéseket kísérje, köztük a víz is tökéletes szomjoltó.

Tudtad?

Gyermekednek körülbelül hétéves koráig szüksége lesz a segítségedre, hogy alaposan meg tudja mosni a fogait. Mikor már szép a kézírása, akkor képes ügyesen, egyedül is a megfelelő módon tisztára sikálni a fogait.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache