Milyen idős a gyermeked?
[ 3 éves - 12 éves ]
2011-01-26
0 komment

A gyerekek is jógázhatnak

Nem is olyan régen még valami nagyon misztikus, megfoghatatlan dologként tekintettünk a jógára. Ma már szinte minden egészségközpontban, fitneszcentrumban lehetőségünk van eme testet, lelket, szellemet harmonikusan összehangoló mozgásforma elsajátítására, gyakorlására. Ezzel párhuzamosan egyre nő a gyermekeknek tartott foglalkozások száma is, ahol a kicsiket életkoruknak megfelelő, játékos formában vezetik be a jóga rejtelmeibe. Nézzük, mennyi mindent nyerhet a gyerkőc, ha a mindennapi élete részévé válik ez az indiai eredetű mozgáskultúra, melynek az idők során számos ága alakult ki, köztük olyanok is, amiket kifejezetten a nyugati civilizációhoz alakítottak.

Erő és hajlékonyság

A jóga többféle módon is hozzájárul a gyermek fizikai jólétéhez. Bár nem versenyúszás, mégis mozgás, aminek során dolgozik a szív és kalóriák égnek el. Mindeközben a mélyizmok se pihennek, különösen a törzs és láb izmai erősödnek, nagyban hozzájárulva a helyes testtartás kialakulásához. A jóga mozdulatainak egy része nyújtó-, illetve olyan gyakorlat, ami növeli a test hajlékonyságát. Az egyes pózok felvétele, illetve a megtartásuk izomkoordinációt követel meg, ami a jógára járó gyerekek motoros készségeinek biztos fejlődésében mérhető le.

Stresszcsökkentés

A gyermekek a stresszt hozzánk hasonlóan élik meg. A nap eseményei, az oviban, suliban, otthon megélt nem éppen pozitív történések, konfliktusok ugyanúgy feszültté teszik őket, mint minket a munkahelyi nyomás, a morcos eladónő, a késésben lévő busz. A jóga kiváló lehetőséget biztosít a gyerekek számára, hogy ne agresszív viselkedéssel, hisztivel, sírással szabaduljanak meg a bennük felhalmozódott feszültségtől, hanem szépen leépítsék azt. Ráadásul például a jógalégzés bármikor alkalmazható, így egy matekdolgozat előtt is, aminek köszönhetően a gyermek képes lesz elszakadni a félelmeitől és ennek köszönhetően valóban a feladatokra összpontosítani.

Egészséges önértékelés

Nagyon nagy probléma, hogy sokan nem rendelkeznek egészséges önértékeléssel, alábecsülik önmagukat, teljesítőképességüket, külsejüket, nem hiszik el, hogy önmagukért is szerethetőek, és ha sikerélményben van részük, azt valami csodaként értékelik, meg se fordul a fejükben, hogy maguknak köszönhetik.

A jóga által nyert fizikai fittség, javuló testtudat és lazítóképesség sok gyermeknek az önértékelését is erősíti. Továbbá mivel a jóga nem a teljesítményről szól, nem a versenyzés körül forog, minden gyermeknek sikerélményt biztosíthat, aminek a következtében tovább szilárdul az önértékelésük. A foglalkozásokon kialakult csoportok pedig megadják neki a valahova tartozás érzését, ráadásul egy elfogadó, biztonságos környezetben.

Társas kapcsolatok

A ki a jobb, menőbb, ügyesebb, gyorsabb, szebb kérdését félretevő atmoszféra a jógacsoportban megtanítja a gyermekeket az együttműködésre, a segítségnyújtásra. Ennek pedig egész életükben hasznát vehetik, hiszen kiegyensúlyozott emberi kapcsolatokra tehetnek szert a segítségükkel, és így mindennapjaik is nagyobb harmóniában telnek, céljaikat könnyebben elérik.

Cimkék: sport
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache