Milyen idős a gyermeked?
[ 3 1/4 éves ]
2009-07-09
1 komment

A gyermekkor illata – Családi szokások, hagyományok

A családon belüli tradíciók, születésnapok, vakációk, évszakonként ismétlődő események segítenek az erős, összetartó család létrehozásában. Gondoljunk csak a saját gyerekkorunkra! Emlékszünk még milyen remek illata volt a szülinapi süteménynek, amit édesanyánk sütött? Az izgatottságunkra, mikor minden évben elmentünk közösen kiválasztani a karácsonyfát?

Itt az ideje, hogy elkezdjük megteremteni a saját családunk tradícióit, amik majd elkísérik a gyerkőcöt élete során, és amire majd jó szívvel emlékezhet vissza felnőttként.

A kicsi segíthet a konyhában, mikor a nagyi kedvenc süteményét készítjük, és főzőcskézés közben történeteket oszthatunk meg a mi életünkből, vagy akár olyanokat is, amik a felmenőinkkel estek meg. „ A nagyival sokszor sütöttük ezt a finomságot, amikor annyi idős voltam, mint te. Emlékszem, hagyta, hogy segítsek elkészíteni, és együtt díszítettük mazsolával.” Ezek a tradíciók különösen fontosak manapság, amikor a rokonokat, családtagokat gyakran elég messzire, néha egy másik országba sodorja az élet.Ez a hagyományteremtés egyúttal növeli a gyerek biztonságérzetét is. Még ha háromesztendősen nem is emlékszik mondjuk a második a születésnapjára, az évek múltával többféle vonatkozásban is egyre több emléke lesz ezekről az ünnepi „rituálékról”, mindemellett, ha részt vehet az ünnepi programokban, segíthet nekünk a karácsonyi ebéd elkészítésében, megtanulhatja azokat az értékeket, amik fontosak a számunkra.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: család, életmód
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache