Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 6 éves ]
2009-10-11
4 komment

A gyermekkori sárgaság okairól, és a megoldásról

Az, hogy a baba bőre milyen színű nagyon sok mindentől függ, elsősorban a genetikai adottságaitól, ám hatással lehet rá a napfényhiány, a rossz táplálkozás, a vitaminok elégtelen bevitele. Sőt ha valaki sok karotin tartalmú élelmiszert fogyaszt, annak is besárgulhat a bőre. Az igazi sárgaság azonban valami egészen más.

A sok répa, narancs, sütőtök fogyasztásakor a bőr – elsősorban a tenyéren és a talpakon – sárgás színűvé válhat, viszont ebben az esetben a szem fehérje nem sárgul be. Ám ehhez naponta több kilót kell megenni a fent említett ételekből! Ha a gyerek valamilyen vesebetegségben szenved, szintén enyhén sárgás árnyalatot ölthet, de ilyen hatása lehet vas- illetve vitaminhiánynak is, a máj, a vérképzőszervek és a hasnyálmirigy bizonyos működési zavarai.

Igazi sárgaság – icterus – azonban akkor alakul ki, amikor a lebomló vörösvértestekből származó epefesték felszaporodik a vérben, így a bőrt és a szemfehérjét sárgásra színezi. Ez lehet kifejezetten erős sárga is, néha viszont csak enyhe. Az epefestéknek – bilirubinnak – a sárgára festésen kívül más káros hatása is lehet, mivel vízben oldhatatlan, a vese nem tudja kiválasztani, tehát ha a máj nem megfelelően működik, akkor könnyen gondot okozhat. A felgyülemlett bilirubin károsíthatja a még éretlen idegrendszer sejtjeit.

Amíg azonban a bilirubin termelődése és kiválasztása összhangban van, addig nincsen semmi gond. A májsejtek bilirubinfelvevő képessége azonban korlátozott, tehát ha túl sok termelődik, az egy idő után sárgasághoz vezet. Ha az epeutak a májon belül, vagy kívül, elzáródnak könnyen probléma alakulhat ki.

Az indirekt bilirubin-anyagcserezavar speciális formája a koraszülötteknél, csecsemőknél jelentkező sárgaság. A hemoglobin a vörösvértestekben lévő festékanyag, mely az oxigén szállításáról gondoskodik, ennek magzati változata a születés után lebomlik, helyét átveszi felnőtt típusú vérfesték. A lebomlott hemoglobinból keletkezik az epefesték, ami sárga színű. Sokszor az újszülöttek mája még nem eléggé érett, hogy megtermelje azt az anyagot, mely a bilirubint a vese számára kiüríthetővé teszi, így hosszabb-rövidebb időre felszaporodhat az epefesték a szervezetben, ezzel besárgítva a babát a szülők legnagyobb rémületére.

A legtöbbször ártalmatlan jelenségről van szó, mely magától megszűnik, ám a sárgaság hátterében olykor komolyabb betegségek is lehetnek, ezért érdemes kivizsgáltatni a gyermeket, az elhúzódó sárgasággal pedig mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
4db hozzászólás
cache