Milyen idős a gyermeked?

A hároméves és három hónapos gyerek

Jöhet a focicsapat?

Ezekben a napokban már azon tűnődhetünk, vajon készen áll-e a gyerek, hogy egyedül mossa meg a kezeit, hogy csatlakozzon egy focicsapathoz, vagy esetleg a gólyáról tanuljon. Egy hároméves gyermek már igen komoly feladatokat tud megoldani – és igen komoly feladatok elé állítja szüleit is!

Szólj időben!

A gyerek kezd egyre jobban elmerülni a játékban, úgyhogy ha félbe kell szakítanunk, és valami más tevékenységre kell rávennünk, előbb figyelmeztessük néhány alkalommal, úgy, hogy meg is értse: „Még kétszer lemehetsz a csúszdán, de utána megyünk haza.” Vagy, „ha megszólalnak a harangok, akkor ideje kezet mosni az ebédhez.”

Előfordult már, hogy sürgettük a gyereket, hogy haladjon, és pont az ellenkezőjét értük el, mintha káposztalé lötyögne a fejében? Ha szekáljuk, azzal csak felbosszantjuk, zavarba hozzuk őt. Jobban járunk, ha inkább ügyesen levesszük a lábáról egy kis játékkal, vagy akár versennyel: „Lássuk csak, melyikünk tudja gyorsabban felvenni a cipőjét, te vagy én?” Vagy „versenyezzünk, ki ér előbb az autóhoz, felkészülni, vigyázz, rajt!”

Válogad meg a szavaidat

Éreztük már valaha, milyen rossz, mikor a gyerek kerül bennünket? Fontos, hogyan kezeljük a viselkedését! A hanghordozással, szóhasználattal is befolyásolhatjuk, íme, egy példa: „Gyere vacsorázni” helyett mondjuk azt, hogy „Kérlek, pakold el a játékaidat, és mosd meg a kezed.”

A nagyinál lehet futkározni!

Bár a legtöbb szülő aggódik, hogy összezavarja a gyereket, hogy a nagyszülőknél a házirend más, mint otthon, igazából kisebb ennek a jelentősége, mint gondolnánk. A gyerekek hamar észreveszik például, hogy a bölcsődében, oviban mások a szabályok, mint otthon, vagy az egyik barát házában. Ami igazán fontos, az az, hogy a felnőttek mindig értsenek egyet a gyerek előtt a nagy dolgokban (mint például a lefekvés ideje), és mindenki legyen következetes a saját, kisebb elvárásaival.

Kerüld a cmíkézést

Akár büszkeségből, akár bosszankodva, de gyakran előfordul, hogy „címkékkel” ruházzuk fel a gyereket: „Olyan szemtelen vagy.” „Ne légy ilyen makacs!” „Jaj, de jóképű valaki!” „Zsuzsi olyan kis szégyellős.” Akár pozitív, akár negatív a jelző, mindenképpen rányomja a bélyegét a gyerek személyiségére. (Emlékezzünk csak vissza, mi kaptunk hasonló címkéket?) Legyünk tisztában a tulajdonságaival, és hangsúlyozzuk ki a pozitívokat! Ahelyett, hogy azt mondanánk valakinek, hogy a gyerekünk szégyellős, inkább fogalmazzunk így: „Zolika picit visszahúzódó a számára új szituációkban, de ha egyszer felenged, nagyon jól tud szórakozni.” Próbáljuk meg a „Jaj, de csinos vagy!” helyett azt mondani, hogy „Nahát, ezt a szép piros ruhát teljesen egyedül vetted fel?”

Segítség a házimunkában

Ha már elég nagy ahhoz, hogy segítsen a házimunkában – háromesztendősen már nem túl fiatal ahhoz, hogy megoldjon egyszerűbb feladatokat, például segíthet leszedni az asztalt –, úgy érezhetjük, hogy készen áll, hogy zsebpénzt kapjon. A zsebpénz remek módja lehet, hogy megtanulja, hogy is működik ez a dolog, de érdemes várni vele 5-6 éves korig. A legtöbb hároméves meglehetősen segítőkész, és szeret a hasznunkra lenni a házimunkában, élvezzük ezt ki – ezt nem jutalomért vagy pénzért teszi! Számukra a lelkes köszönetek és dicséretek egyelőre tökéletesen elegendőek.

Játsszunk doktorosdit!

Készüljünk fel egy kis meztelenkedésre játék közben, ahogy a gyerek és a barátai megismerik egymást. A felnőttek számára ezek gyakran szexuális jellegűnek tűnnek, de a háromévesek csak egyszerűen kíváncsiak a testükre. Végérvényesen megértik, hogy a fiúk és a lányok bizony nem csak a ruhák terén különböznek. „Miért vannak anyunak cicijei? Mi az ott apunak, és nekem miért nincs? Hát neked mid van? Muti, hadd nézzem meg!”

Doktor bácsisat játszani egykorú gyerekekkel nem a gyerek elszabaduló szexualitására, vagy neveletlenségre utal. A legjobb, amit tehetünk, a nyugodt, csendes helyreigazítás és figyelemelterelés: „Tartsátok magatokon a ruhákat játék közben. Ki kér egy kis kekszet?” Ha tárgyilagosan tudjuk kezelni ezt a jelenséget, akkor vélhetően egészségesebb viselkedés jellemzi majd később a gyereket a valódi szexualitás megjelenésekor.

Mindig legyen kéznél az a füzet!

Ez egy remek év lesz a gyerek vicces szavairól készült lista számára, új szavakat is tanul, és meglepően okos kérdéseket tesz fel. Mindig legyen kéznél egy füzet, vagy egy jegyzettömb, hogy lejegyezhessük ezeket a gyöngyszemeket. Kérjük meg a bébiszittert, nagyit, hogy ő is írja le az érdekes kifejezéseket, amiket hall, hogy azok se merüljenek feledésbe.

Figyeljük meg, hogyan közelít az előtte tornyosuló feladatokhoz! A szaladgálásra, ugrálásra összpontosít, vagy inkább a rajzolásra, az építőkockákra? Bátran próbál ki újabb és újabb ügyességi feladatokat, új sportokat, vagy csak lassabban hajlandó ilyesmire? Ezeket a jeleket figyelve sok mindent megtudunk a személyiségéről.

Vegyünk egy nagy mappát, és tegyünk el egyet-kettőt a kedvenc rajzaiból, festményeiből, és ne felejtsük el lejegyezni a dátumot sem. (Ha rendszeresen és gondosan válogatunk, bővíthetjük a gyűjteményt végig a gyerekkora alatt.)
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache