Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2010-06-03
4 komment

A házimunka koraszüléshez vezet?


A kíváncsi kutatók 12 ezer anyukát kérdeztek ki arról, mennyit mozogtak a terhességük alatt – beleértve a házimunkát is. A kérdőíveken továbbá a munkájukról, a baba születési súlyáról, illetve arról is megkérdezték a hölgyeket, hogy a bébi koraszülött volt-e vagy sem.

Mint kiderült, a mentálisan alacsony kihívást jelentő munkák, köztük a háziasszonyi teendők, mint a porszívózás, mosogatás, mosás 25%-kal növelik a koraszülés esélyét. Miért? Nos, a tudósok csak találgatni tudnak, úgy vélik, hogy ezek a munkák növelik a stresszhormonok szintjét a szervezetben, ami a szülés korai megindulásához vezet.

A tanulmány szerint azonban az se túl kívánatos, ha a leendő anyukák a terhesség nagy részében csak pihennek, óvják magukat még a széltől is. Az ő babáiknál a kis súllyal születés a jellemző. Akik viszont aktívan tornáznak, azoknál kevesebbszer fordul elő koraszülés, illetve a kis születési súly is ritkább.

„A terhesség nem betegség. Tulajdonképpen a babát váró nők többsége egészséges és teljesen egészséges babát is hoz a világra. Amennyiben a terhesség komplikációmentes, az anyának nem kell ezen időszak alatt a minimumra csökkentenie az aktivitását attól félve, hogy bármilyen baja esik a babának. Egészen a terhesség utolsó szakaszáig folytathatja a kocogást, fallabdázhat, súlyzózhat.” – nyilatkozta a rotterdami Erasmus University kutatója, Hajo Wildshut a Daily Mail című brit újság női rovatának.

Wildshut állításával az egyik brit nőgyógyászokat és szülészeket tömörítő szervezet szóvivője, Patrick O’Brien is egyetért. Szerinte is jótékony hatása van, ha a kismama rendszeresen mozog a terhesség alatt, persze a küzdősportokat, korcsolyázást, lovaglást, kerékpározást – tehát ahol nagy a sérülés veszélye – nem ajánlja. „A terhesség alatti rendszeres mozgásnak számtalan jótékony hatása van: fitten tart, segít a kismama súlyát kordában tartani, segíthet csökkenteni a komplikációk esélyét, megbirkózni a szüléssel és az utána következő időszakkal.” – mondja. És vajon mit szól a házimunka és a koraszülés közti összefüggést boncolgató tanulmányhoz? „Kétlem, hogy ez így lenne: de ha már túlhordtad a babát, akkor lehet, elő kellene kapnod a vasalót!” – kommentálja a kutatás eredményét némi iróniával.

Bár a szakemberek véleménye eltér a koraszülés és a monoton házimunka összefüggéséről, egy biztos, a jól átgondolt, szakemberrel is egyeztetett, rendszeres mozgás nem árt se a mamának, se a babának.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
4db hozzászólás
cache