Milyen idős a gyermeked?

A hét és féléves gyermek

Médiaszörny

Néha az embernek olyan érzése támad, mintha a kamaszkor vagy öt évvel hamarabb köszöntene be a vártnál. Olyan problémákkal találod magad szemben, melyekről azt hitted, még nem kell megküzdened velük: riasztó szalagcímek megemésztése, a közösségi oldalak térhódítása, és az egyre tinisebb szokás, hogy gyermeked abbahagyja eddigi magánóráit, kilép eddigi csapatából.

Ne becsüld alá az összefüggést gyermeked egészsége és a média között. A szakemberek egy része szerint az elhízási járvány a videójátékok és számítógépek térnyerésének, valamint a tévé, DVD előtt töltött tetemes időnek tudható be. Emellett a média gyakran dicsfényben tünteti fel az olyan egészségtelen szokásokat, mint a dohányzás, ivás – a gyerekek még hétéves korban is azt hiszik, hogy a tévében látottak valós fényében tüntetik fel a világot. Figyelj tehát oda, milyen hatások érik gyermeked a médián keresztül, hogy ellensúlyozhasd őket.

Nagy a rumli?

A hétévesek nem éppen a rendszeretetükről híresek. „Legyen helye mindennek, és mindennek lesz helye” – tartja a régi mondás, az ’50-es évek takaros háziasszonyait juttatva eszünkbe. Te is törekedhetsz rá:

 • Ha megtanítod gyermeked, hogy a dolgait, mint például a cipőjét, az iskolatáskáját mindig
  ugyanoda rakja le, akkor máris kisebb rumlit kell felszámolnod. Adj neveket ezeknek a
  helyeknek, „cipőtartó”, „táskatartó”, hogy könnyebben megbarátkozzon velük gyermeked.
 • Hová tűnnek a zoknik? Hatalmas titok. Legyen egy külön szennyeskosár a pár nélkül
  maradtaknak; idővel meg fogsz lepődni, mennyinek megkerül a párja.
 • Ha nem, akkor az árválkodó zokniknak még mindig jó hasznát veheted. Például bábot készíthetsz belőlük arcot varrva, rajzolva nekik. Tömd ki (sokkal rongyosabb) régi zoknikkal, az így készült báb fantasztikusan el tud szórakoztatni két 7 évest.

Elalvás

Ha gyermeked már megint azzal nyaggat, hogy nem bír aludni, javasold neki a következő mulatságos verziókat a „bari számlálásra”:
 • Gondolja végig a napját. Pörgesse végig, mintha egy filmet nézne.
 • Válassza ki, élete tíz legmeghatározóbb élményét.
 • Találjon annyi rímelő szót a „cica”-ra vagy a „nap” szócskára, amennyit csak tud.
 • Csendesen dúdolgassa a kedvenc dalait.

Törődés

Tudatosítsd gyermekedben, hogy ő egy nagyobb család tagja. Ebben a korban már egész könnyen eligazodik a családi kapcsolatok szövevényében, tehát gyakran emlegesd neki a rokonokat, unokatestvéreket, különösen a távol élőket. De más apróbb trükkökkel is segítheted, hogy megtalálja helyét a bővebb családban is:

Most, hogy gyermeked már tud írni, varázsold a különleges családi eseményeket még különlegesebbé egy családi asztalterítővel. Mindenki írja rá a nevét és valami szép dolgot ruhafilccel (kézimunka boltokban beszerezhető), és minden évben írjatok rá még többet. Így látni fogod, milyen szépen fejlődik gyermeked kézírása – és világfelfogása. Néhány év elteltével egy roppant izgalmas „olvasmány” lesz a terítőből, amit évről évre az adott napon elővehettek gyermekeddel.

Friss nevelési módszer: cserekereskedelem. Készítsetek két listát, az egyiken legyenek azok a dolgok, amiket gyermeked szeretne, a másikon pedig azok, amiket te vársz el tőle. Ha bármikor teljesít valamit az elvárásaid közül, akkor cserébe az övéi közül is teljesüljön valami. A listán szereplő dolgok mellé rendelhetsz névleges értéket is, például azért, hogy játszhasson a barátjával csak egy dolgot kell teljesítenie, míg a fagyizásért már ötöt.

De ne csak gyerekedre gondolj állandóan. Törődj magaddal is, hiszen tudod: gyermeked számára is a legjobb mamai a boldog, kipihent, kiegyensúlyozott anyuka.

Kettesben

Már csak homályos emlékeid vannak gyermek nélküli életedről? A mindennapos rohanás közepette néha jó lenne kettesben lenni pároddal? Gondolkodj el rajta, hogy hetente egyszer bébiszittert fogadtok, és elmentek valahova kettesben, akár egy buliba, vagy egy jó kis koncertre. A randi-este még akkor is jó ötlet, ha csak a közeli pubig juttok el, ahol végre kibeszélgethetitek magatokat – lehetőleg hanyagolva a gyerek témát.

Nagyon fontos a kettesben töltött idő! Különösen a minősége. Az hogy elviszed a suliba, karate edzésre gyermeked nem ugyanaz, mint ha előre leszerveztek magatoknak egy programot. Iktassatok be zsúfolt éltetekbe olyan időszakokat, melyek arról szólnak, hogy valamit együtt csináltok, és nem arról, hogy kipipáltok egy napirendi pontot. Az így együtt töltött idő sokkal meghittebb lesz. Menjetek el fagyizni, üljetek be egy moziba (csak te és gyermeked, a barátait ne vigyétek), vidd el egy múzeumba, ami szerinted tetszene neki.

Gyűjts energiát!

Gyermeked minden reggel bekap egy multivitamint, és te? Sok nő hiányt szenved egyes tápanyagokból, folsavból, kalciumból, vasból. Mintha csak azért ügyeltünk volna a tápanyagbevitelünkre vitaminokat kapkodva a terhesség alatt, hogy az utána következő években levetkőzhessük ezen szokásunkat.

Ha kimerülőben vannak az energiakészleteid, vagy meg akarod őrizni kiváló formád, akkor menj el egy vizsgálatra, mely során vért is vesznek tőled. Erre néhány évente van szükség, de ha már jó ideje nem voltál, akkor éppen itt az ideje.

Gondot okoz a rendszeres edzés? Menj barátokkal. A tudat, hogy valaki mással megbeszéltél egy esti sétát, vagy szombat reggeli edzést, csökkenti az esélyét, hogy ellógd – nem akarsz csalódást okozni. Így legalább lesz egy elfoglaltságod, ami amolyan társasági élet feelinget visz a mindennapjaidba.

Hozzászólások
9db hozzászólás
cache