Milyen idős a gyermeked?

A hét és háromnegyed éves gyermek

8 éves leszek! Hurrá!

Egy nagyszerű év közeledik a végéhez, hogy egy még nagyszerűbb kezdődhessen!

Mostanra már tisztán látod gyermeked személyiségét, érdeklődési körét, erősségeit, gyengeségeit. Alapvető személyiségvonásai már kiforrtak; mostantól a további nevelés már csak a hab a tortán.

Mire áll már készen gyermeked? Sok új élményre. Ez az időszak remek arra, hogy megtanítsd megteríteni az asztalt, udvariasan telefonálni, megoldani a vitáit a testvéreivel, és segíteni a háziállatok gondozásában. Néhány majdnem nyolcéves már a szülinapi zsúr megszervezésében is szeretne aktívan részt venni.

Apropó! Fogalmad sincs, mit ajándékozz gyermeked barátainak a születésnapjukon? Ha nem akarsz egy százegyedik játékkal kedveskedni, akkor fizess elő egy magazinra nekik. De az is jó ötlet, ha előtte elbeszélgetsz a szülőkkel: ők tudják, mit szeretne legjobban csemetéjük.

Gondok, bajok

De lássuk, milyen problémákkal kell mostanában szembe nézned!

A fegyelmezés például örök probléma. Az általános iskola első éveiben a „helyrehozós” fegyelmezés az egyik legjobban működő regulázási módszer. Ugye neked is eszedbe jutott már párszor, hogy bárcsak visszacsinálhatnál valamit, vagy visszaszívhatnád, amit mondtál? A helyrehozás is ezen az elven alapul.

Olyankor használd, mikor gyermeked valami tiszteletlen dolgot mond vagy tesz, vét a házirend ellen. Például, ha az orrod előtt a földre dobja a nedves törölközőjét, ahelyett, hogy megszidod, egyszerűen csak mondd neki: „hozd helyre!”. (Magyarázd el neki, ez mit is jelent, mielőtt bevezetnéd a módszert.) Kinyújtotta rád a nyelvét? Mondd, hogy „hozd helyre”, és kérj egy nagy ölelést.

A 7 évesek még mindig nagyon lobbanékonyak. A helyrehozás esélyt ad nekik rá, hogy korrigálják a viselkedésüket és a következő alkalommal már helyesen cselekedjenek, anélkül, hogy rájuk kellene szólni. Azért is jó módszer, mert figyelmeztetés és (kicsit) büntetés is, ám magában hordozza a megbocsátást is, vagyis gyermeked tudni fogja, hogy hibáira felmentést kap, így fog szorongani – és hazudozni –, ha hibát követett el.

Egyes családokban a gyerekeknek megvan a maguk kis feladata a házimunkában: beágyazni az ágyukat, felseperni a szobájukban, megteríteni az asztalt. Mások a napi teendők listájában hisznek, melyre fel van írva, hogy a családtagoknak aznap mit kell elvégezni. Ha úgy látod jónak, akkor a játék és szórakozás előtt gyermekednek legyen kötelező megcsinálni az aznapi teendőit.

Szülői összhang

A szülők nem mindig értenek egyet. Mostanra már biztosan okosabbak vagytok annál, semhogy a gyerek előtt kezdjetek el hadakozni. Előtte mindig alkossatok egységes frontot, nézetkülönbségeiteket akkor beszéljétek meg, mikor nem hallhatja. Különben könnyen alááshatjátok előtte a tekintélyeteket.

Ami viszont építő jellegű rá nézve: ha előtte békültök ki. Ha látja, hogy képesek vagytok megbocsátani egymásnak, elásni a csatabárdot, akkor meg fogja tanulni, hogyan kell érett felnőtt módjára kompromisszumot kötni. A gyerekek számára hatalmas biztonságérzetet nyújt, ha látja hogy szülei szeretik egymást. Ne becsüld alá egy nagy puszi és ölelés erejét.

Nehéz eldönteni, mikor kell nemet mondani, vagy a sarkadra állni, hogy ennyit és nem többet, mikor túlórázásról, esti tárgyalásokról, utazásról, vagy egyéb család-munka konfliktusokról van szó. Sokat segíthet, ha határozott határvonalakat húzol: például, hogy mindig ott vagy a gyereked születésnapján, vagy hogy a hétvégéken, bizonyos estéken sose dolgozol.

Rugalmasságod nagy mértékben függhet munkád jellegétől, és könnyen megeshet, hogy vészhelyzet áll elő. Az első lépés a dolgok mederben tartásához, ha tisztán eldöntöd, meddig vagy hajlandó elmenni.

Ha azt akarod, hogy családod összhangban működjön, ne csak neked legyen határidőnaplód. Inkább fogj egy nagy kalendáriumot, és rakd ki a falra. Minden családtagnak legyen meg a saját színe, hogy egyetlen pillantással is tudják, kinek, mikor, milyen programja van.

Úton

A legbiztosabb módja a zökkenőmentes kocsikázásnak, ha bekapcsolod a tévét, dévédét a kocsiban, vagy gyermekeid kezébe nyomod a CD lejátszójukat, mini elektronikus játékukat. Így garantálod a csendet, de a családi harmóniát nem! A családi utazásokban az az egyik legjobb dolog, hogy együtt vagytok. Nem kellene elrontani mindenféle elektronikus kütyüvel! 

Számtalan egyéb érdekes dologgal foglalkozhattok az út során: hallgathattok hangos könyveket, játszhattok klasszikus úti játékokat, vagy azt is megszámolhatjátok, hány külföldi autót láttok. Folytatós mesét is mondhattok, amelyikben mindenki tovább fűzi az előtte megszólalók mondatait. Gagyin hangzik? Lehet. Emlékezetes? Te is emlékszel rá gyermekkorodból, vagy nem?

Tápláló ebéd

Kezdesz kifogyni a friss ebéd ötletekből? Kérdezd meg gyermeked, a társai mit szoktak magukkal vinni ebédre – vagy írasd be a menzára, tetszeni fog neki. Emellett te is lenyúlhatsz pár ötletet, ha végignézed a menüt. Másik lehetőség, hogy bevonod gyermeked ebédje elkészítésébe. Találjon ki valami főételt, valamilyen szendvicset, gondolkozzon el rajta, milyen gyümölcsöt, rágcsálnivalót vagy édességet, sütit esetleg sós ropogtatni valót szeretne vinni.

Mi legyen a pénzzel, amit a jóakaró rokonok gyermeked születésnapi jókívánságaikhoz mellékelnek? Mi lenne, ha számlát nyitnátok? Ez nagyszerű módja annak, hogy gyermeked megtanulja a takarékoskodás alapjait és megismerkedjen a kamat fogalmával. Még ha nem is érti a mögötte lévő magasabb szintű matekot, pénze biztonságban lesz, és láthatja, amint gyarapszik, ahelyett, hogy elfogyna mindenféle olyan dologra, amit hamarosan kinő, megun.
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache