Milyen idős a gyermeked?

A hetedik hónap második hetének eseményei

A baba fejlődése:

Gyermeked egyszer az egyik, majd a másik kezét favorizálja, 2-3 éves koráig tulajdonképpen képtelenség eldönteni, hogy jobb, avagy balkezes-e.

Ne próbáld megváltoztatni gyermeked kézpreferenciáját (ez egyébként már a születés előtt eldől). Ha arra kényszeríted, hogy a domináns keze használatáról átszokjon a másik kezére, az összezavarhatja a gyermeket, kéz-szem koordináció zavarokhoz, kézügyességének csökkenéséhez, majdani írásnehézségekhez vezethet.

Az anyáról:

Gyermeked összehasonlítása a többi gyerekkel

Nehéz elképzelni, hogy egy szülő ne vetne egy-egy oldalpillantást barátai gyerekeire, vagy egy másik babára, akit meglát a zöldségesnél, hogy meggyőződjön róla, a saját csemetéje rendben fejlődik. Amikor azt hallod, hogy egy másik baba már milyen fejlett, ügyes, okos, óhatatlanul aggóni kezdesz – vagy legalábbis átfut az agyadon –, hogy vajon a te bébiddel minden oké-e.

Nos, ez a fajta gondolkodás nem túl hasznos, hiszen minden babának más a fejlődési üteme. A 6. hónap környékén pedig kifejezetten jelentős fizikai és beszédkészséggel kapcsolatos különbségek vannak a gyerekek között.

Ha fenntartásaid vannak gyermeked fejlődésével kapcsolatban, sokkal jobb, ha inkább a fejlődési időintervallumokat tanulmányozgatod, ahelyett, hogy mások gyerekeivel kezded el összehasonlítani szemed fényét. Ám még ekkor is figyelembe kell venned, hogy a szakirodalom is általánosságban határozza meg, hogy egyes mérföldkövek elérését mikor várhatjuk gyermekünktől. A kicsi fejlődése lehet, hogy azért tér el az átlagos fejlődési mintáktól, mert valamilyen készségét többet gyakorolja, vagy mert még időre van szüksége a további fejlődéshez. Nyugtasson meg a tudat, hogy bár úgy tűnik, egyes területeken gyermeked lemaradt a fejlődésben, kicsi rá az esély, hogy valóban valamilyen rendellenesség áll a háttérben. Bízz az ösztöneidben, és ha még mindig aggódsz, akkor vidd el gyermeked szakemberhez.
Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache