Milyen idős a gyermeked?

A hétéves három hónapos gyermek

Önállóság

Gyermeked egyre több időt szeretne egyedül tölteni. Ez teljesen normális, és fontos módja annak, hogy napirendre térjen kis élete történései fölött. Amikor együtt vagytok számtalan olyan dolgot csinálhattok, amihez nem kell bekapcsolni a tévét – főzhettek, olvashattok, és ebben a korban még a napi teendők is jó mókának számítanak.

Hogyan növelheted gyermeked önbizalmát? Hogyan motiválhatod? Alkalomadtán dicsérd meg, viszont mindig bátorítsd. Ugyanis a túl sok dicséret egy idő után hamisan fog csengeni gyermeked fülében, akár még arra a következtetésre is juthat, hogy csak akkor „jó” neked, amikor tökéletes.

Tartogasd hát a nagy dicsérgetést a különleges alkalmakra, mikor tényleg valami nagyot alkot. A bátorítással egészen más a helyzet, vég nélkül élhetsz vele. „Szerinted el tudod érni a mászóka következő fokát? Na, gyerünk! Próbáld meg!” vagy „Lefogadom, egyedül is ki tudod önteni a tejet.”

De a leglényegesebb, hogy mindig figyelj rá, különösen ha azt mondja, hogy hiányzol neki! Tényleg „vele vagy”, mikor vele vagy? A gyerekek nagyon jól érzékelik, hogy figyelsz-e rájuk, vagy nem. Hiába töltesz sok időt gyermekeddel, ha érzi, hogy gondolatban máshol jársz, el fog távolodni tőled. Ez pedig nagyon magas rizikófaktor kompjúter- és mobilfüggő világunkban! Egy bizonyos idő után állj hát fel a laptopod mellől, kapcsold ki a személyhívód, ha megteheted. Tedd el a mobilod, mikor társasjátékoztok.

Családi esték

Nemcsak az a baj, hogyha igazából nem töltetek együtt minőségi időt, hanem gyermekednek példát is mutatsz, amit eltanul tőled. Mire észreveszed már ott fogtok tartani, hogy a családi esték helyett mindenki elvonul a saját szobájába és egyedül tévézik, számítógépezik.  Hihetetlennek tűnik? Pedig a statisztikák szerint egyre több család tölti így az estéjét. Ugye korai lenne még hétéves, mindenre fogékony, élénk, kíváncsi gyermeked elindítani ezen az úton?

Van tévé a gyereked szobájában? Vidd ki! A gyermekorvosok és egyéb gyerekekkel foglalkozó szakemberek legalábbis egyöntetűen ezt javasolják. A televíziókészülék a szobájukban egyértelműen rontja a gyerekek tanulmányi eredményeit, mutatnak rá a témával foglalkozó tanulmányok. Matematikai és nyelvi eredményeik jelentősen gyengébbek lehetnek, azon társaikénál, akiknek nincs különbejáratú készülékük. Egy érdekes adat: a főiskoláig legjobban teljesítő gyerekeknek nem volt saját tévéjük, viszont volt számítógépük (de nem feltétlenül a hálószobájukban).

Telefonálni kényelmesebb, viszont levelet írni sokkal jobb gyakorlás gyermeked számára. Biztasd, hogy az ajándékokat köszönje meg egy kis levélkében, vagy írjon a távol élő nagyszülőknek. Habár már egyre elterjedtebb az e-mail, nem árt, ha gyermeked megtanulja, hogyan kell megcímezni egy levelet: hova kell írni a címzett nevét, címét, hova a saját nevét, címét. Adjátok fel együtt a levelet, és egyben használd ki a lehetőséget, hogy elmeséld neki, hogyan jut el a posta egyik helyről a másikra.

Ne sürgesd!

A következő szót töröld a szótáradból: „Siess!” A szülők sokkal többször használják ezt a felszólítást, mint gondolnák – és gyakran egy hatalmas sóhajjal is kísérik. Ezzel azonban csak bűntudatot ébresztenek a gyermekükben. Viszont nem ösztönzik gyorsabb tempóra. Ahelyett, hogy ráförmedsz („Már öt perce megmondtam, hogy kapcsold ki a tévét!”), válassz nyugodtabb módot gyermeked felgyorsítására – például kapcsold ki a tévét te magad.

Gyermeked télen sapka, kesztyű nélkül rohangál kinn, nyáron pedig nem hajlandó felvenni a napvédő kalapot? Hagyd – egy bizonyos mértékig. Habár rászólhatsz, nem lehetsz minden percben mellette azt ellenőrizve, hogy rendesen felöltözött-e.

Hozz szabályt, hogy strandolás előtt bekenjük magunkat naptejjel, ugyanakkor azt már nem várhatod el gyermekedtől, hogy figyelmeztetés nélkül újra bekenje magát, mikor eljön az ideje. Ha pedig hidegben sapka, kesztyű nélkül akar kimenni, hagyd – ha megfázik, legközelebb már nem fog vagánykodni. (Fagyos időben persze ne engedd!)

Tanulás

Gyermekednek legyen saját tanuló sarka. A legjobb egy íróasztal a szobájában, de egy asztal a nappali sarkában, vagy bárhol máshol is megteszi. Sok kisgyerek a konyhában szokta csinálni a házit, mert a szülei így a közelében vannak és segítséget tud kérni tőlük. Ez se rossz megoldás, csupán arra ügyelj, hogy ebben az esetben is legyen állandó helye a könyveinek, füzeteinek.

Légy aktív részese a tanulásnak, kísérd el gyermeked a kirándulásokra, amikor csak tudod. Ugyanilyen fontos, hogy személyesen mennyit foglalkozol gyermekeddel. Szellemileg ösztönzőn hatsz rá? Szoktatok az iskoláról beszélgetni, szoktál segíteni neki a házival, és kellően odafigyelsz rá?

Elég idős már hozzá gyermeked, hogy otthon hagyd egyedül, ha valami miatt el kell menned? A legtöbb szakértő szerint nem. Még ha érett is a korához képes, még nem elég érett hozzá, hogy megfelelően tudja kezelni az esetlegesen felmerülő vészhelyzeteket.

Tudod, hogy kell fogadni a bókokat? Nem vagy egyedül, ha csak bénán hebegsz-habogsz valamit egy bók hallatán. Ám, ha így teszel, rossz példát mutatsz gyermekednek, és azt közvetíted felé, hogy nem is érdemelted meg a dicséretet. Ne lepődj hát meg, ha egy idő után ő is ilyen sután fogadja a dicséretet. Ha bókolnak, mosolyogj hát, és köszönd szépen meg.
Hozzászólások
2db hozzászólás
cache