Milyen idős a gyermeked?
[ 7 éves ]
2009-07-09
2 komment

A kis atléta – A mozgás fejlesztése

A gyerekek többsége ebben a korban nagyon mozgékony, nem győzöl csodálkozni, hogy csemetéd milyen ügyesen dobja, rúgja a labdát, ugrál, biciklizik. A kéz-szem koordináció ekkorra már kiválóan fejlett, és gyermeked anélkül rohangál már, hogy egy-egy fordulásnál, megállásnál elesne.

A gyerekek fizikai ügyessége közti különbségek ekkor már egyre jobban kiütköznek. Ezeket a különbségeket két fő okra vezethetjük vissza:

  • A veleszületett adottságok.

  • A gyakorlás mértéke.

A sokat mozgó gyerekek általában ügyesebbek, mint ücsörgősebb társaik. De mindkét típusnak szüksége van az állandó mozgásra és mozgásfejlesztésre, előbbinek azért, hogy kiadja energiáit, utóbbinak pedig, hogy megszeresse a mozgást.

Éppen ezért ha eddig nem írattad be sportolni gyermekedet, itt az ideje, hogy elgondolkozz, hová is vihetnéd. Először derítsd fel, milyen lehetőségek elérhetőek – a lovaglás például nagyon jó sport, ám ha a legközelebbi lovas pálya 50 kilométerre van tőletek, akkor reménytelen, hogy oda hetente 3-4 alkalommal kividd. Utána beszéld meg gyermekeddel, mi vonzza a leginkább. Magyarázd el neki, hogy például a lovaglás reménytelen, hiába is szeretné – meg fogja érteni. Nézzetek meg közösen egy-egy edzést, feltehetően ez fogja leginkább motiválni gyermekedet a választásban. Ha nincs kellően motiválva, akkor hamarosan úgyis abbahagyja a sportot, ezért ne te dönts egyedül!

Tartsd kontroll alatt, mennyi időt tölt gyermeked a képernyő előtt, inkább terelgesd olyan kevésbé megerőltető mozgásformák felé, mint az úszás, a torna, vagy egyszerűen csak a rohangálás a játszótéren. A kinti játék váljon gyermeked mindennapi programjává. Eleinte lehet, nyivákol majd, hogy „De mit fogok én ott csinálni?”, de ettől függetlenül menjetek csak ki, és el fogsz ámulni, milyen jól fogja érezni magát, cseppet sem fog unatkozni.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
2db hozzászólás
cache