Milyen idős a gyermeked?
[ 5 éves - 18 éves ]
2009-09-03
0 komment

A kis muskétások

A vívás viszonylag nehezen tanulható sportág, nagyon fontos a kitartás és az összpontosítás. Ha a gyerkőc a türelmetlenebb típusba tartozik, tanácsos másmilyen sportot választani, mert csak csalódás érné. A vívást türelmes, pontos, befelé forduló gyerekeknek ajánlják elsősorban, mivel fejleszti a türelmet, a koncentrálóképességet, erősíti és hajlékonnyá teszi a test összes izmát, emellett gyorsaságra tanít és fejleszti a bátorságot.

Egy gyors és atletikus sportról van szó, ami nagy koncentrációt igényel. Annyira nagy szerepet játszik a vívás a figyelem összpontosításában, hogy Hódmezővásárhelyen az egyik általános iskolában bevették a vívást a testnevelés órák keretébe, ahol hetente egyszer a gyerekek vívni tanulnak. Általában öt éves kor felett ajánlják, egyrészt a fegyverek miatt, másrészt pedig azért, mert kell lennie már egy meglévő izomzatnak a sport kezdetén.

Az asztmás gyerekeknek egyáltalán nem ajánlatos vívni, hiszen zárt térben történik az edzés, ami fokozhatja az asztma tüneteit. A látásproblémával küzdő gyerekeknek is érdemes másféle mozgáslehetőség után nézni, itt ugyanis kötelező a sisak használata, ami még jobban zavarja a látást.

A vívásban három fegyvert használnak. A tőrt, a párbajtőrt és a kardot. Amíg a két tőr típussal csak szúrni lehet, addig a kard vágófegyver is. Eleinte csak az alaplépéseket tanulják a gyerekek, valamint a lábgyakorlatokat, majd később kitörést, alapcseleket és kézmozdulatokat. Van olyan vívó, aki mindhárom fegyvernemben versenyez, de az az általános, ha egy fajta vívásmódot választanak, és arra építik további tanulmányikat.

Az edzéseken nem csak a lábgyakorlatokat és kitöréseket gyakorolják a gyerekek, ugyanilyen hangsúlyt fektetnek a test izomzatának felépítésére, amelyet futással, erősítéssel érhetnek el. Ezek a mozgások ugyanúgy szerves részét képezik az edzéseknek, mint maga a vívás gyakorlása.

A sportágban bekövetkezhető balesetek és sérülések esélye a többi sportághoz képest átlagos. Jól felszerelt védőruházat óvja a nebulókat, de egy-egy bokaficam, vagy kék folt elkerülhetetlen. A kardozás mellett döntőknek, külön biztonsági ruhájuk van, amely fémtartalmú, és mivel itt a fej is találati lehetőség, a sisakban is található fém bevonat.

A hat éveseknek heti kétszer egy óra, tíz éves kor felett heti kétszer egy-másfél óra, tizenhárom éves kortól heti kétszer két óra az edzés. A felszerelés kicsit drágább, mint a többi sportágnál, hisz gondoskodniuk kell a szülőknek, nadrágról, mellényről, cipőről, zokniról, maszkról, kesztyűről és persze a megfelelő fegyverről.

Ha tehát csemeténk magába forduló, javítani kellene az összpontosításán, vagy egyszerűen csak bátorságot kellene önteni belé, akkor a vívás az ideális sport számára.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: sport
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache