Milyen idős a gyermeked?
[ 4 1/2 éves ]
2009-07-09
0 komment

A kis zsarnok megszelídítése – Parancsolgató négyévesek

A gyerek előszeretettel magára veszi, utánozza a felnőttek viselkedését, szokásait. Ilyen például a főnökösködés is. Ebben a korban a gyerekek kísérleteznek a saját hatalmukkal, illetve a szavak erejével, hogyan tudják velük manipulálni az embereket. Ha ehhez a mentalitáshoz hozzávesszük a szabályok, a rend iránti rajongást, akkor nem kell csodálkozni, ha egyszer csak egy kis diktátort találunk a karjaink között, aki szemmel láthatóan a barátai és a családja fölött is uralkodni óhajt.

A parancsok egy része szimplán idegesítő: kiordít a szobájából, hogy „anyúúú, gyere!”. Ilyenkor menjünk be hozzá, és halkan kérjük meg, hogy ne ordítson így utánunk, hanem jöjjön ki hozzánk, és úgy mondja el, mit szeretne.

Más parancsok egyszerűen a hatalom jóleső érzése miatt hangzanak el: „De most ne azt csináljuk!” – és közben durcásan dobbant egyet a lábával. Ha így viselkedik, ne jutalmazzuk, vagyis minél kevesebb figyelmet mutassunk irányába, esetleg utánozzuk a mozdulatait, szavait, és ebből rájön, hogy mi nem szoktunk ilyen udvariatlanok lenni vele szemben, és hamarosan ő is abbahagyja ezt a szokást.

Sokszor egyszerűen udvariatlan, és nem használja a kérem szót. Sok szülő ilyenkor „süket” lesz, és nem hallja meg, mit kér gyermeke, amíg a bűvös „kérem” el nem hangzik. Mások kihangsúlyozzák minden alkalommal, hogy használni kell ezt a szavacskát. De a legjobb módszer az, ha mi kérünk mindig – nemcsak gyerekünktől, hanem párunktól is.

Ha kiskorától kezdve ezt hallja hamar felváltja az akarom-ot a kérem, úgy, hogy erre fel sem kell hívni a gyerek figyelmét. Ha mi nem vagyunk udvariasak, akkor ezt gyermekünktől sem várhatjuk el.

Néha azonban ez a magatartás annak köszönhető, hogy a gyerek állandóan gyengébbnek, elnyomottnak érzi magát, tehát ha csak lehet, vegyünk vissza a hatalmunkból! Észre sem vesszük sokszor, mennyi paranccsal, utasítással szabályozzuk állandó jelleggel életét, nem csoda, ha fellázad.  Például, ha sétálni megyünk a gyerekekkel, hagyjuk, hogy fogja a húga kezét. Ha tehetjük, adjunk neki választási lehetőséget, hogy úgy érezze, irányítja az életét. „Elmehegyünk előbb fürdeni, és utána olvasunk rendben? Vagy inkább olvassunk először? Választhatsz.”

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache