Milyen idős a gyermeked?
[ 4 1/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

A listák ereje – Miért fontos a tervezettség?

Mi a közös az elvégzendő házimunkák listájában, az előre eltervezett napirendben, és a családi szabályokban? Mind szervezettséget hoznak a gyerek életébe, amire szüksége van. Ezek révén tudni fogja a gyerek, hogy mit várunk el tőle: „ha egész héten, minden nap elpakolom magam után a játékokat, anyuval elmegyünk a játékboltba.”

El kell ismerni, a szabályok és a napirend sok-sok munkát kívánnak tőlünk. Ki kell találni őket, el kell magyarázni a gyereknek, és be is kell tartani, illetve tartatni. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, és nagyobb sikerre számíthatunk, ha minden helyzetben következetesek maradunk, és ha nem vállalunk túl sokat. Egyszerre egy dologra koncentráljunk, különben azt sem tudjuk majd, hol áll a fejünk. Gyakran előfordul például, hogy a gyerek elvégez egy olyan feladatot, amire mi már nem is emlékszünk, hogy kiosztottuk. Ő az, aki emlékeztet rá bennünket, és persze büszkén kihúzza majd magát és várja az elismerést.

A legjobb, ha csak egy szabályt vezetünk be, és a következőt csak akkor, ha már az első rutinná vált. Ne akarjunk egy csapásra „rendes” gyereket nevelni!

A gyerek már meg tudja mosni a fogait, kezet és arcot tud mosni, és a törölközőt is ügyesen használja utána, és már fésülködik is – úgy ahogy. Kétségkívül boldogok lehetünk, hogy ezeket a feladatokat kihúzhatjuk a napi teendőink listájáról. A körömvágásra egyelőre még nem áll készen a gyerek, ez a feladat tehát továbbra is ránk hárul – bár sok gyerek igyekszik ebben is a segítségünkre lenni.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache