Milyen idős a gyermeked?

A második hónap második hetének eseményei

A baba fejlődése:

A mosolygás univerzális. A kisbabák minden kultúrában körülbelül ugyanannyi idős korukban eresztik meg első mosolyukat, készülj fel hát szerető gondoskodásod jutalmaként gyermeked ragyogó, fogatlan, csak-neked-szóló vigyorára! Még akkor is elolvadsz tőle, ha éppen életed legrosszabb éjszakáján vagy túl.

Az anyáról:

Szülés utáni felülvizsgálatok

Hamarosan elérkezel azon vizsgálatsorozat utolsó felvonásához, melyek akkor kezdődtek, mikor teherbe estél. A terhességgel, szüléssel és szülővé válással rengeteg nyomás nehezedett rád az elmúlt hónapokban, és biztosnak kell lenned benne, hogy pszichológiailag és fizikailag is teljesen egészséges vagy.

A medencevizsgálat során orvosod is és te is megbizonyosodhattok róla, hogy a vaginán és a méhnyakon keletkezett sérülések maradéktalanul begyógyultak. Ha a méhnyak begyógyult, Pap-vizsgálatot végeznek rajtad, így ellenőrizve, nincs-e rákos elváltozásod. Amennyiben a vajúdás során gátmetszést (episiotomia) kellett végezni, vagy szakadásos sérüléseket szenvedtél, orvosod a gátadat is alaposan meg fogja vizsgálni. Továbbá hasadat is megvizsgálja, hogy lássa, nem érzékeny-e, és ha császármetszéssel hoztad világra gyermeked, ellenőrzi, hogy szépen gyógyul-e a heg.

Melleidet is megvizsgálják. Ha szoptatsz, ellenőrzik, hogy a tejcsatornád nem tömődött-e el, ami akár emlőmirigy-gyulladáshoz is vezethet. Ha nem szoptatsz, akkor se kerülheted el a vizsgálatot, orvosod ilyenkor is ellenőrzi, hogy melleid nem feszülnek, fájnak-e, mivel ez fertőzés jele lehet. Emellett azt is ellenőrzik, hogy a tejtermelésed megfelelő mértékű-e.

Bizonyára mondták már, hogy újra belevetheted magad az érzéki örömökbe, de sok újdonsült anyuka ilyenkor még jó pár hétig, hónapig nem érez nemi vágyat, vagy elég energiát magában a lepedőcsatához. Nemi életed aktivitásától függetlenül feltétlenül gondoskodj a szülés utáni fogamzásgátlásról, mivel a szoptatás ideje alatt, már a menstruációd újbóli megérkezése előtt is újra teherbe eshetsz.

Orvosod fizikai állapotod mellett, mentális hogylétedet is megvizsgálja. 5-ből négy anyuka ugyanis hajlamos a szülés utáni levertségre a baba érkezése utáni hetekben. Ám, ha ez a szomorkás, kissé depis időszak két hétnél tovább tart, akkor elképzelhető, hogy már nem levertségről, hanem a jóval komolyabb szülés utáni depresszióról van szó. Ne szégyellj szakszerű segítséget kérni, léteznek terápiás módszerek a leküzdésére és ma már olyan gyógyszerek is forgalomban vannak, melyeket szoptatós anyukaként is szedhetsz.
Cimkék: egészség
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache