Milyen idős a gyermeked?
[ 2 éves - 18 éves ]
2009-09-18
0 komment

A mozivászon legnagyszerűbb apukái

Számtalan filmes alkotásban találkozhatunk kiváló apukákkal, akiktől akár mi is tanulhatunk – humort, emberséget, apaságot. Íme egy csokorra való belőlük, néhányukkal a közelmúltban találkozhattunk a vásznon, de akad olyan is, akit – képletesen értve – igencsak belepett a por. Sőt, nem csak hús-vér, de akár animált apucikkal is találkozhatunk!

Ne bántástok a feketerigót (1962) – Atticus Finch (Gregory Peck)


Nem mostani darab, mondhatni apáink korabeli. Miért ajánljuk mégis? Azért, mert a 30-as évek déli Amerikájában játszódó történetben Gregory Peck maga a nagybetűs MINTA APA.

Az általa alakított Atticus Finch egy megözvegyült ügyvéd, aki a többi apukával ellentétben nem issza le magát minden este a sárga földig a kártyaasztal mellett. Kisfiát Jimet és kislányát Scoutot őszinteségre, becsületességre, lojalitásra neveli. Mindezekből pedig elsőszámú példát mutat nekik, mikor kiáll egy ártatlanul nemi erőszakkal vádolt színesbőrű férfi mellett a rasszizmusáról híres délen. A film különlegessége, hogy ezzel a nagyszerű emberrel és apával 6 éves kislánya szemszögéből ismerkedhetünk meg.

Kramer kontra Kramer (1979) – Ted Kramer (Dustin Hoffman)

Ted Kramer imádja a családját, de még jobban a munkáját. Nem csoda hát, ha felesége (Meryl Streep) egy nap búcsút int neki. Igen ám, de nem csak a férjét, hanem a kisfiát, Billyt is elhagyja az asszony.

Tednek nincs más választása, meg kell találnia az arany középutat az apaság és a karrier között. Az öt Oscar-díjjal jutalmazott alkotásban (köztük a legjobb férfi alakításért járóval) szemtanúi lehetünk, hogyan oldja meg a magára maradt apuka zseniálisan a feladatot, hogy mire másfél év múlva visszatér a felesége, már készen álljon rá, hogy megküzdhessen a fiáért. Megható portré az apai szeretetről.

Mégis szép az élet (1946) – George Bailey (James Stewart)

Karácsony este a csőd szélén álló kisvárosi takarékszövetkezet tulajdonosa öngyilkosságot akar elkövetni, mivel szerinte ez lesz a legjobb a családjának. Ám az égben felfigyelnek rá és Clarence-t az őrangyalt küldik le mellé, hogy megmutassa neki, mennyi mindent köszönhet neki a városka, valamint családja. George lassan ráébred, hogy igen, mégis szép az élet. Mi pedig nem győzzük csodálni, milyen remek férj és apa is ő valójában.

Az élet szép (1997) – Guido Orific (Roberto Benigni)

A három Oscar-díjjal kitüntetett alkotás szívszaggató és vidám jelenetekben egyaránt bővelkedik. Az érzelgősebb családtagoknak mindenképpen készítsünk be papír zsepit!

A zsidó származású álmodozó költő, Guido és kis családja boldogan él Olaszországban, ám a második világháború megöli az idillt, koncentrációs táborba kerülnek. Mit tehet ilyenkor egy apa? Guido nem adja át magát az elkeseredésnek, nem hagyja, hogy kisfiát magával rántsa elkeserítő, emberek ezreit megtörő helyzetük. Azt találja ki, hogy ők egy nagy játék részesei, amiben a rabok versenyeznek az őrök ellen… Megható, mégis férfiak által is fogyasztható remekmű a család szeretetéről, védelméről, az önfeláldozásról.

Némó nyomában (2003) - Pizsi

Egészen kicsikkel is nézhető alkotás a Pixar és Disney égisze alatt. Pizsi, a barrakudatámadásban megözvegyült bohóchal a túlzottan védelmező apuka mintapéldánya. Fiát, Némót legszívesebben hét lakat alatt tartaná, de ugyebár a gyerekek nem arról híresek, hogy túl komolyan vennék az intő szót. Így aztán egy nap a kis Némó fogságba esik, és egy akváriumban találja magát. Apukája pedig elhagyja az ausztráliai Nagy Korallzátony biztonságos rejtekét, hogy a felkutatására induljon. Édes kis történet, bárkinek, bármikor. Csak nehogy magadra ismerj az ivadékát még a széltől is óvó Pizsi személyében!

A boldogság nyomában (2006) – Chris Gardner (Will Smith)

Will Smith neve már önmagában garancia a kellemes szórakozásra. Igaz, ezúttal nem sötét zsaruként, hanem apaként ismerkedhetünk meg vele. Az általa alakított Chris hiába próbál jobb körülményeket teremteni családjának, valahogy mindig mellé fog. Felesége el is hagyja őt is és a fiukat is. Ám Gardner nem adja fel, nem törődik a szegénységgel, a hajléktalansággal, és még a börtöncella se tántorítja el az álmaitól, attól, hogy egyszer majd egy jobb életet fog biztosítani a fiának. Le a kalappal az eltökéltsége és kitartása előtt!

A muzsika hangja (1965) – Georg von Trapp (Christopher Plummer)


Fenn az Alpok csipkés gerincű hegyei közt él egy szigorú, magányos apuka, aki hét lurkót nevel. Egy nap aztán megérkezik hozzájuk Maria (Julie Andrews), aki nem csak a gyerekeket, de a százados papát is kezelésbe veszi, érző embert farag belőle, miközben a mesés tájon száll a muzsika hangja, és az egyre eszményibb apává váló von Trapp mindent megtesz, hogy gyermekeit megvédje a szélsebesen terjeszkedő náci eszméktől. Kihagyhatatlan klasszikus!

Pinokkió (1940) – Geppetto


Igazi családi mozi délutánt rendezhetsz a Disneyvel, ha a választásod a Pinokkióra esik! Míg a család apraja nevet a kalandokon, vagy éppen izgul a hazugságonként egyre nagyobb orrú fabábún, addig te elgondolkodhatsz rajta, hányszor nem tudod értékelni, milyen szerencsés vagy, hogy apa lehetsz, míg mások bármit megtennének érte.

Tucatjával olcsóbb (2003) – Ted Baker (Steve Martin)

Egy igazi családi film, rengeteg humorral, mókával, Steve Martinnal – na meg 12 gyerkőccel. A hahota garantált, mialatt az agymenéses filmjeiről híres Martin Baker apukaként próbál meg vigyázni tucatnyi gyermekére. Inkább kevesebb, mint több sikerrel, a tőle megszokott csetlésekkel-botlásokkal, bénázásokkal tarkított produkcióban. Vigyázat, ütős támadás a rekeszizmok ellen!

A Keresztapa (1972) – Vito Corleone (Marlon Brando)

Még a legkönyörtelenebb maffia vezér is emberből van. A kegyetlen faarc, a kérges külső, a lélektelen gyilkossági parancsok mögött egy igazi apa rejtőzik. Nem vitás, Don Corleone egy szörny, de az, ahogy a családját, a gyermekeit védi, példaértékű. Mellesleg mindennek minden idők legkiválóbb gengszterfilmjében lehetünk tanúi, egy olyan kiemelkedő tehetségű színészóriás tolmácsolásában, mint Marlon Brando.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache