Milyen idős a gyermeked?

A négy és féléves gyermek

Szabályok között

A szülő számára elég kemény dió lehet egy napról napra függetlenebb gyerek. Tudni, hogy mikor lépjünk közbe, és mikor maradjunk távol az ügyeitől, nem egyszerű feladat.

Ne érezzük bűnnek, ha azt mondjuk a gyereknek, hogy „nem” vagy „elég volt.” A határok megállapítása a mi feladatunk. Nem tartozik a felelősségeink közé, hogy azt lessük, a gyerek állandóan vidám-e. Ez nem csak lehetetlen feladat, de egyben kerülendő is. A gyerekek soha nem szeretik, ha nemet mondanak nekik, de még egy olyan ember sem született, akinek ne lett volna rá szüksége néha, hogy mondják neki. A megfelelő mértékű büntetés – nem tettlegesség és nem megalázás –, legalább olyan fontos a gyereknevelésben, mint a szeretet.

A négyévesek szeretik a szabályokat és a jól bevált napirendet, amikor megnyugtató következetességgel követik egymást a programok, de néha a szülők kénytelenek eltérni ettől. Ilyen esetekben minél hamarabb szóljunk nekik. „A mami ma este nem tudja felolvasni az esti mesét, mert el kell mennie egy találkozóra. Holnap este, fürdés után bepótoljuk.” A négyévesek jobban fogadják az ilyen helyzeteket, ha időben értesülnek róla. Legalább tíz perccel előbb szóljunk, ha előre látható valami változás, így kisebb lesz a hisztiroham esélye.

Mit csináltatok Petiéknél?

Úgy találhatjuk, hogy a kérdések a gyerek napjával kapcsolatban nem szolgálnak túl sok információval. Hazatér a barátai házából, az oviból és mikor megkérdezzük, mit csinált, csak annyit felel: játszottunk. Próbáljuk újrafogalmazni a kérdést, hogy többet áruljon el: „Melyik játék tetszett a legjobban? Melyik tetszett legkevésbé? Mit szerettél volna csinálni helyette?” De könnyen előfordulhat, hogy így sem járunk sikerrel. Néha bizony előfordul, hogy hiába áhítozunk részletek után, a négy esztendős gyerek tényleg nem tud semmi konkrétumot elmesélni.

Mit eszünk?

A legjobb módja, hogy egészséges szokásokat neveljünk a gyerekbe, ha mi magunk is eszerint viselkedünk. Elég nehéz eltiltani a gyereket a szénsavas üdítőktől, ha mi is kólát iszunk a reggelihez. Most, hogy a gyerek egészen egyértelműen ki tudja fejezni, ha nem ízlik neki az ennivaló, csábító, hogy megismertessünk vele új ételeket, amiket magától soha nem kóstolna meg. Ez nem rossz ötlet. A legtöbb gyereket több alkalommal kell kínálni – akár hússzor is – mielőtt elfogadná azt. Ha most azt tanulja meg, hogy az teljesen rendben van, hogy meg sem kóstolja, amivel megkínálják, az elkíséri majd az iskolás évek alatt is, és nem fog új ételeket kipróbálni, sem a menzán, sem a barátainál. Még nincs késő egy kicsit bátrabb ízlés kialakításához. Kezdjünk kis adagokkal, és ne bonyolódjunk harcokba emiatt – mert nem győzhetünk. Fontos az is, hogy legyen választék, illetve igyekezzünk úgy főzni, hogy mindenki találjon kedvére való ételt az asztalon.

Éreztük valaha ennyire nehéznek a tápláló ételek elkészítését, mint ebben a rohanó világban? Hívjuk segítségül a gyereket! Az ember azt gondolná, hogy egy kotnyeleskedő kis szakácssegéd csak hosszabbra nyújtaná az ételek elkészítési idejét, és első alkalommal így is lehet. Ám a gyerek egyre nagyobb segítséget tud nyújtani az olyan feladatokban, mint a zöldségek megmosása, kevergetés, vagy akár a tészta gyúrása. Nem elhanyagolható körülmény, hogy azok a gyerekek, akik minél többféle étel elkészítésében segítenek, nyitottabbak lesznek, és kevésbé válogatósak, és nagy büszkeséget éreznek majd, hogy az ebéd elkészítésében ők is szerepet vállaltak. Időt spórolhatunk, ha több ételt főzünk, vagy több hozzávalót készítünk elő, hogy másnap kevesebb dolgunk legyen.

Ne feledd a barátaidat!

Ha már nagyon régen mozdultunk ki a barátokkal egy kicsit szórakozni, akkor hívjuk fel őket, és szervezzünk találkát. Ha van olyan tevékenység, amit szerettünk régen, de egy ideje le kellett mondanunk róla, akkor vágjunk bele újra – legyen szó akár kocogásról, akár olvasásról. Ahhoz, hogy élvezzük az életet a gyerek mellett, először a saját telepeinket kell feltölteni.

Halló! Ki beszél?

Nem korai megtanítani neki a telefon használatát. Még ha nem is szeretnénk, hogy nemkívánatos számokat hívogasson, a tűzoltók, mentők és rendőrök számát érdemes megtanítani neki biztonsági okokból. Három számjegy sorrendjét meg tudja már jegyezni, szóval más telefonszámokkal nem is nagyon boldogulna. Magyarázzuk el neki, hogy ha minden jól megy, soha nem kell hívnia a rendőröket, mert mi, vagy más felnőttek ott leszünk vele, de ha egyedül van, és szükséges, akkor tudjon telefonálni. Maradjunk komolyak, így elkerülhető, hogy játékból, vagy puszta gyakorlásból felhívja a tűzoltókat. Sokan szívesen adnának neki mobiltelefont is, de erre egyelőre semmi szükség.

Milyen zenét hallgattok?

Mi szól a kocsiban vezetés közben? Sok család gyerekek számára készült zenéket hallgat egészen a gyerek kiskora óta, és ezt a szokást nehezen törik meg. De az élet túl rövid ahhoz, hogy minden volán mögött töltött időnkhöz valami olyan gyerekdal szolgáltassa a háttérzenét, amit már ezerszer hallottunk, és égnek áll már tőle a hajunk. Elvégre, ez a mi autónk is. Mások nem is nagyon foglalkoznak azzal, hogy mi szól, csak bekapcsolják a rádiót, de ott néha olyan dalokat is lejátszanak, amiket nem biztos, hogy egy gyereknek hallania kell. Mindenesetre igyekezzünk minél több stílust megszólaltatni a kocsiban (is), szélesítve a gyerek zenei ízlését. Próbálkozzunk nyugodtan a komolyzenével vagy a dzsesszel is – nem is gondolnánk, mennyire élvezik ezeket a zenéket a gyerekek. Sőt, azok a gyerekek, akik korábban is ilyen zenéket hallgattak az autóban, egy-egy gyenge popdalra azonnal felkapják a fejüket, hogy „Ez nem jó!”.

A gyerek barátainak is van szülinapjuk

Ne bonyolítsuk túl a dolgokat, ha szülinapi ajándékot veszünk a gyerek barátainak. Hiába vennénk meg nekik a legszebb, legnagyobb, vagy legdrágább ajándékot, attól nem szeretnék jobban a gyerekünket. Jó ötlet, ha kettőt veszünk a gyereknek szánt ajándékból, és az egyiket elajándékozzuk, így legalább elkerülhetjük, hogy a csemeténk irigy legyen. Hasznos ajándék lehet, ha valami fogyóeszköznek számító ajándékot veszünk, például zsírkrétát, festéket, ecseteket, ami nem egy játékdoboz alján végzi.

Még mindig vezetheted a babanaplót

Mikor ejtettük meg az utolsó bejegyzést a babanaplóban? A legtöbb szülő megfeledkezik erről, ahogy egyre elfoglaltabb, és a gyerek egyre nagyobb, vagy ha végigvezeti az elsőszülöttnél, a második, harmadik gyereknél már hozzá sem kezd. Este, mikor a gyerek kéri a szokásos esti mesét, nyugodtan szedjük elő a babanaplót, vagy egy fotóalbumot a babakori képekkel. Ha készítettünk egy weboldalt, vagy blogot, amin a képei szerepelnek, böngésszük át együtt. A négyévesek imádják látni, milyenek voltak kisebb korukban. Büszkék arra, hogy milyen sokat nőttek, mennyit fejlődtek az eltelt idő alatt, mi pedig könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy ki szeretnénk még bővíteni azt a naplót néhány gondolattal.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache