Milyen idős a gyermeked?

A négy és háromnegyed éves gyermek

Kinőtt ruhák

Az, hogy rövidesen betölti az ötödik életévét, nem jelenti azt, hogy egy csapásra olyan éretté válik, mint egy nagyobb gyerek. Sőt, a szülinapi előkészületek és az ünneplés közepette egy kis visszaesésre is számíthatunk ezen a téren. Az izgatottság, a vágyakozás, és az ünnepléssel járó felhajtás (plusz az ajándékok, cukor, sok ember, esetenként tovább is fennmaradhat este) könnyen túlterheli a gyereket. A hízelgés vagy dorgálás pedig gyakran csak ront a helyzeten. Jobban tesszük, ha adunk a kis ünnepeltnek némi pihenőidőt, és inkább a vendégekkel foglalkozunk, amíg ő feltöltődik.

Hogy a gyerek állandó szöszmötölése, piszmogása ne okozzon gondot, inkább kalkuláljuk be azt a napirendünkbe. Nézzük meg, meddig tart például a bevásárlás, és meddig tart, ha együtt megyünk – a gyerek piszmogása jelentősen lelassíthat minket. Remek megoldás lehet, ha versenyre biztatjuk, hogy minél hamarabb elkészüljön, a négyévesek nehezen tudnak ellenállni az efféle játékoknak.

A gyerek fiókjai és ruhásszekrényei dugig vannak? A négyévesek gyorsan nőnek, vagyis villámgyorsan növik ki aktuális ruhatárukat. Minden évszak végén nézzük át a holmijait, és válogassuk ki azokat, amikből már kinőtt. Ami még jó állapotban van, azt ajándékozzuk rokonoknak, barátoknak, vagy adjuk jótékony célra. Könnyebb lesz a gyereknek felöltöznie, ha kevesebb ruhából kell válogatnia – és persze gyorsabb is. Ráadásul kevesebb alkalommal fordulhat elő, hogy a gyerek egy csípős decemberi reggelen makacsul ragaszkodik a citromsárga rövidnadrágjához, hogy abban mehessen az oviba.

Így dicsérd

Ahelyett, hogy egész nap azt ismételgetjük, hogy „ügyes vagy”, fejezzük ki néha a tetszésünket nonverbális úton. Találjunk ki apró jeleket, például emeljük fel a hüvelykujjunkat, vagy kacsintsunk rá. Pacsizzunk egyet. A pozitív megerősítés rendkívül fontos, és ha efféle tetszésnyilvánításokat is a repertoárunkba emelünk, megelőzzük, hogy az „ügyes vagy” valami elcsépelt frázissá silányuljon.

Közeleg az iskola

A következetesen korai fektetés egy remek módja annak, hogy felkészítsük a gyereket a közelgő iskolaévekre – és nem elhanyagolható az az előny sem, hogy így mi is többet pihenhetünk. A gyereknek úgyis szüksége van 11-12 óra zavartalan alvásra ebben a korban. Ha már hozzászokott a kései lefekvéshez, fokozatosan csúsztassuk a fektetés időpontját öt-hat perccel korábbanra, és reggel ébresszük ugyanennyivel korábban.

Óvatosan a médiával

Legyünk óvatosak a TV nézéssel, vagy rádióhallgatással, ha a gyerek a közelben van. Úgy tűnhet, hogy nem is figyel oda, aztán egyszer csak megkérdezi, hogy mi az a gyilkosság. Ha efféle erőszakról hall, az könnyen félelmeket, rémálmokat eredményezhet. Ha lehet, este nézzük meg a híreket, mikor a gyerek már alszik, vagy olvassuk el őket az interneten.

Teázzunk

Ha szeretünk teázni, bizonyára észrevettük, hogy szinte minden boltban zavarbaejtően széles választék vár bennünket. A tea a gyerek számára is kiváló ital, feltéve, hogy megfelelően választunk. Szervírozzunk neki koffeinmentes gyógynövényes teákat, lehetőleg cukor és méz nélkül. Vannak olyan teafajták, mint a citrus, vagy menta, aminek eleve édeskés íze van. Langyosan, vagy jeges teaként behűtve is. Persze bármilyen finom és egészséges is legyen, a tejet nem helyettesítheti.

A kézmosásról

Sok szülő – és sok óvoda – a kézfertőtlenítőkre esküszik. Arról minden esetben meg kell győződni, hogy a gyerek a megfelelő módon használja. Általános hiba, hogy nem nyom a kezére elegendő mennyiségű gélt, de az is gyakori probléma, hogy nem dörzsölik be a kezük teljes felületét. Sok kórokozó maradhat a köröm alatt, vagy az ujjak között.

Vannak árnyoldalai is a kézfertőtlenítőknek. Ha sűrűn használjuk, az nagyon kiszárítja a bőrt. Vegyük szemügyre a gyerek kezét, nincs-e rajta seb, ami gyakorlatilag egy kapu a baktériumok számára. A fertőtlenítők nem tudnak mit kezdeni a kórokozókkal, ha azok bejutnak a bőr alá. Ha szemmel láthatóan koszos a keze, inkább maradjunk a jól bevált víz+szappan kombinációnál.

Ideje elkezdeni takarékoskodni

A gyerek már óvodás, vagyis „mindössze” tizenhárom éve van a főiskoláig. Az oktatási rendszer átalakulóban, egyre valószínűbb, hogy aki komolyan gondolja az egyetemet, annak bizony fizetnie kell, így érdemes időben elkezdeni spórolni! A különféle pénzintézetek egyre több lehetőséget kínálnak, betétek, számlák formájában, érdemes tájékozódni, és kiválasztani a legmegfelelőbbet, amivel akár egy tekintélyesebb összeg is összegyűjthető, mire elérkezik a gyerek 18. szülinapja. Gondoljuk át az életünket, hol tudnánk spórolni, vegyünk olcsóbb kávét, vagy szerezzük be a gyerek ruháit akciós vásárokon. Minden forint, amit félre tudunk tenni, jól jön majd egyszer.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache