Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 28 hetes terhes - 41 hetes terhes ]
2009-07-09
15 komment

A „nyugtalan láb szindróma”

Előfordulhat, hogy a harmadik trimeszterben úgy érzed, hogy képtelen vagy – még fekvő állapotban is – nyugton maradni, és mindenáron mozgatni akarod a lábaidat. Ez a jelenség nem más, mint az RLS, vagyis a "nyugtalan láb szindróma" (RLS = Restless Legs Syndrome).

A betegségben szenvedők nehezen tudják körülírni, hogy mit éreznek pontosan: általában szúró, viszkető, égető, a csontokban és a vénákban jelentkező fájdalomként írják le a tüneteket. De ha megfogalmazzák is maguknak a tüneteket, nincsenek tisztában azzal, hogy betegségről van szó, amely adott esetben kezelhető és gyógyítható. A betegség jellemzője, hogy általában az esti órákban – pihenéskor, lefekvéskor – jelentkeznek vagy erősödnek a tünetek.

A betegek jellemzően alvászavarral küszködnek: nehezen alszanak el, gyakran fölébrednek. A kialvatlanság súlyos nappali álmosságot okozhat, ami hat a másnapi teljesítményre. A betegek nemcsak fizikailag szenvednek, állapotuk érzelmileg, lelkileg is megviseli őket, hiszen a tünetek összességében nagymértékben rontják az életminőségüket.

A négy alaptünet (mind a négynek jelen kell lennie):

  • a lábban tapasztalt kényelmetlen érzés, amely erős késztetést jelent a végtag mozgatására.
  • a kényelmetlen érzés a mozgatás hatására átmenetileg enyhül.
  • a tünetek nyugalmi állapotban – lefekvéskor, pihenéskor – fordulnak elő erőteljesebben.
  • a tünetek a nap folyamán egyre erősödnek, este a legrosszabbak.
A helyes kezelés hatására a betegek képesek lesznek kényelmesen végigülni egy estét. Ugyanilyen fontos elem, hogy azzal a tudattal nézhetnek az éjszaka elé, hogy az alvásukat sem zavarja meg az ellenállhatatlan lábmozgatási kényszer.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
15db hozzászólás
cache