Milyen idős a gyermeked?
[ 12 hetes terhes - 3 éves ]
2010-02-28
0 komment

A nyúlszáj

A nyúlszáj, más néven ajakhasadás, vagy cheiloschisis egy veleszületett fejlődési rendellenesség, aminél a felső ajkak nem nőttek össze, hanem nyitottak maradtak. A mai modern kezelésekkel egyszerűen helyreállítható és esztétikailag is szép eredmények érhetők el.

Minden közel hatszázadik gyermek születik nyitott ajkakkal. Kialakulásának pontos okait nem tudják az orvosok sem, a „multifaktoriális modellt” ismerik el, amiben genetikai, illetve külső hatások befolyásolhatják a betegség kialakulását. Szerepelhet az okozók között a terhesség alatti vírusos megbetegedés, gyógyszerek együttes káros hatása. Emellett a dohányzás is károsan hat a fejlődésre. A családban minél több az ilyen megbetegedés, annál nagyobb az esélye, hogy a gyermek is vele születik. Nem csupán esztétikai problémákat okoz, hanem a csecsemő lehet, hogy nem lesz képes megfelelőképpen táplálkozni, mivel a szopásnál nem tud vákumot képezni. Enyhébb esetekben a kismama meg tudja oldani a szoptatást, hogy a megfelelő pózban a kicsi ajkak közti nyílásába dugja egyik ujját, így a hézagot kipótolja. Ha farkastorokkal is együtt jár a betegség, azaz nem csupán az ajak van szétnyílva, hanem a szájpadlás is, akkor ennek a helyreállítása hosszabb folyamatot követel.

A terhesség 12. hetére ultrahanggal kimutatható a nyúlajak és a farkastorok is. A betegségben a hasadék az ajakpírtól halad felfelé az orrig, az elváltozás pedig lehet egyoldali (inkomplett), illetve kétoldali (komplett). Megoldása csakis műtéti úton történhet. A mai korszerű műtéti eljárások viszont tökéletesen rendbe tudják hozni a pici száját. Első lépésként az ajakkorrekciót végzi el az orvos, azután a szájpad zárása, a fogmeder-nyúlvány és a fogak helyzetének kialakítása következik. Ezután ha kell, a beszéd korrigálása a végső lépés. Sem táplálkozási, sem beszédbeli zavar nem lép fel a későbbiekben. A szoptatást is csupán a műtétet követendő néhány órára szükséges felfüggeszteni, utána minden folytatódhat a megszokott módon. Az orvos fogja eldönteni, mikor is érdemes a beavatkozást elvégezni, illetve mikor érdemes a szépészeti eljárást végrehajtani.

Hatásos megelőzési módja nem ismert a betegségnek, hisz kialakulásában sem teljesen biztosak az orvosok. Többlet vitamin szedése erősen javasolt, emellett a folsavval dúsított multivitamin csökkentheti a betegség kialakulásának veszélyét, és más idegrendszeri károsodást is. Gyermeket tervező nőknek érdemes folsavas kúrába kezdeni, és nem csak a fogantatásig, hanem a terhesség első három hónapjában is folytatni azt. A dohányzást abba kell hagyni, hisz annyi káros hatását ismerjük. Megakadályozza a vitaminok felszívódását, különösen a C-vitaminét. Egy cigaretta 25 mg C-vitamint pusztít el. A terhesség alatt mindennél fontosabb az egészséges életmód, és hogy minél többet megtegyünk annak érdekében, hogy a kicsi egészségesen lássa meg a napvilágot.

-Torma Tímea-

Képek forrása: flickr.com

 

Cimkék: betegségek
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache