Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Terhesség >
[ Terhesség kezdete ]
2009-07-21
0 komment

A szerelem gyümölcse – nélkül II.

Meddőség. Ez a szó úgy hasít bele, egy babára vágyó nő lelkébe, mintha jeges szél süvítene végig a rendelőn ahol áll. Beleborzong az ember. Nem tudja, mihez kezdjen, mi fog történni. Minden zavaros. De egy dolog biztos. Az, hogy mindenképpen szeretne kisbabát. Vagy természetes úton, vagy mesterségesen.

Nőknél elég sok dolog okozhat meddőséget. A leggyakoribb ok valamilyen gyulladás. Vannak olyan nemi úton terjedő vírusok, baktériumok, amelyek veszélyesek lehetnek. A Chlamydia kevés tünettel, vagy tünet nélkül fertőz, így gyakran tudatában sem vagyunk annak, hogy esetleg ilyen betegség hordozói vagyunk. Vajon mi játszódhat le egy nő fejében akkor, mikor megtudja, hogy e miatt a baktérium miatt számít most meddőnek. Ő egy betegségektől mentes egészséges nőnek hitte magát. És most, tessék, egy tünet nélküli, csendes kór nyomát hordozza a szervezetében, ki tudja mióta. Vajon ezt meg lehet előzni? A válasz: igen! Ha alkalmi kapcsolatot létesítünk, gondoljunk bele, milyen betegségeket szedhetünk össze, egy ilyen kaland után. Lehet, még az eszünkben sincs családot alapítani. Ki gondol még a húszas éveinek elején a meddőségre? Azonban nem árt elővigyázatosnak lenni. Mert nincs annál fájóbb dolog, mikor a nő megtudja, talán soha sem élheti át az anyaság okozta örömet.

A nők ilyenkor hajlamosak kétségbe esni. A félelem, hogy nem biztos, hogy gyerekük lehet, és a felelősség, hogy valamikor nagyot hibázott. Aztán a férj, aki szintén vágyik a gyerekre, megtudja, hogy a nő, akit szeret, egy nemi úton terjedő betegségben szenvedett vagy szenved. Féltékenység, egymás hibáztatása - a legrosszabb megoldás ilyenkor. El kell fogadni, hogy most nem ők vannak a középpontban, hanem a gyerek, akire vágynak. Egymástól, és nem másik nőtől, vagy férfitól. Egy közös baba a cél, és ez csak akkor megy, ha mindenben támogatják egymást. Lehet, még a család is beleszól ilyenkor a helyzetbe. Jön a kétségbeesett anyós, aki unokát akar, és ő persze már az elején tudta, hogy nem ez a nő illik a fiához. Akár megcsalással is meggyanúsíthatja a kétségbeesett feleséget, mert ugye nem tudni, mikor fertőződhetett meg.
Pedig a Chlamydiát akár az uszodákban is el lehet kapni – ezzel szokták az orvosok sokszor nyugtatgatni a felbolydult, vádaskodó családot.

A sárdobálás közben pedig sokan elsiklanak afelett, hogy ez a fajta fertőzés antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Ha pedig sikerül, és megszűnik a gyulladás, akkor már bátran próbálkozhat a nő a teherbeeséssel! Ugyan a fertőzés nagy eséllyel hegesedést is okoz a petevezetőkben, de ez önmagában még nem akadály. Viszont ha kétoldali hegesedés történt, akkor már csak a lombikbébi módszerrel kezelhető eredményesen a helyzet.
Ha a terhesség létrejött, az orvos egyetlen feladata, hogy ellenőrizze a terhességet. Ugyanis minden meddő nő, akinél létrejön a terhesség, veszélyeztetett terhesnek számít. Több odafigyelést igényel ugyan, de ez nem zárja ki azt, hogy egészséges baba szülessen.

Képek forrása: flickr.com

Kapcsolódó anyagok:

A szerelem gyümölcse – nélkül

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache