Milyen idős a gyermeked?

A terhesség harmincadik hete

A baba fejlődése

A baba már körülbelül 38 cm és 1,4 kilogramm a súlya. Nagyjából 7 dl magzatvíz veszi körül, amely a testméretével egyenes arányban fog nőni, ahogy egyre több helyet foglal el a hasadban. A látása is folyamatosan fejlődik, bár még egyáltalán nem mondhatni, hogy éles; még miután világra jön, a nap nagy részében is be fogja csukni a szemeit. Amikor kinyitja, érzékeli a fényváltozásokat, viszont csupán a tőle 10-15 centiméterre lévő tárgyakat tudja megkülönböztetni a környezete többi részétől. (A baba látása nagyjából 20/400, míg a felnőttek látása 400/400. Ezek a számok azt jelentik, hogy a szemészeti táblán 20 méterről csak azokat a jeleket látná, amiket egy egészséges ember 400 m-ről lát. Azaz a látása 20-szor rosszabb, mint az egészséges felnőtteké.)

A kismamáról

Mostanság lehet, hogy kicsit fáradtabbnak érzed magad, különösen, ha gondjaid vannak egy-egy éjszaka végigalvásával. Talán kicsit ügyetlenebbnek is érzed magad, ami teljesen érthető. Egyrészt ne feledkezz meg a súlygyarapodásról, másrészt pedig a terhességed miatt ez a súly nem úgy oszlik el, mint korábban, ami szintén okozhat átmeneti egyensúlyzavarokat. Továbbá, hála a hormonális változásoknak, az ínszalagok lazábbak, az ízületeid is jobban ki vannak lazulva – ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy néha kicsit nehéz egyensúlyozni. Az ínszalagok lazulása egy olyan maradandó mellékhatással is járhat a láb tájékán, hogy kénytelen leszel egy-két számmal nagyobb cipő vásárlásába beruházni.

Emlékszel azokra a hangulatingadozásokra, amelyekkel korábban néztél szembe? Nos, lehetséges, hogy a fenti tüneteknek eredményeképpen ismét visszatérnek ezek az érzelmi hullámvölgyek – persze ezért nem hibáztathat senki, hiszen teljesen normális az, ha azért aggódsz, hogyan zajlik le majd a szülés vagy, hogy jó szülő leszel-e. Persze ha úgy érzed, hogy nagyon fojtogatnak ezek az érzelmek, akkor nyugodtan számolj be erről az orvosodnak is – különösen akkor, ha gyakorta aggasztanak dolgok, vagy sokszor érzed magad idegesnek, hiszen lehet, hogy beleesel a terhes nők azon tíz százalékába, akiknek a terhesség során még a depresszióval is meg kell küzdeniük.

Eheti teendők

Babacuccok összeszerelése. Tökéletes munka – és az egyik legédesebb elfoglaltság –, de csak a kedvesed vagy a barátaid segítségét igénybe véve! Bölcső, fürdető-kádak, járóka – ezek hírhedten nehezen szerelhetőek össze, főleg ha az ember napok óta nem tud rendesen aludni. Mivel rengeteg olyan eszköz van, amely elemeket igényel – játékok, lámpák, bébiriasztó, stb. –, gondoskodj arról, hogy ezekből is bespájzoljatok, sőt, lehet, hogy érdemes újratölthető elemekben gondolkodni.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache