Milyen idős a gyermeked?

A terhesség harmincnegyedik hete

A baba fejlődése

A baba már nagyjából 2,3 kiló és körülbelül 45 cm. A zsírrétegek – amelyek majd születése után segítenek szabályozni a testhőmérsékletét –, már teljesen feltöltötték a testét, aminek következtében egyre "kerekebb" a kicsi. A bőre szintén finomabb és puhább, mint korábban volt. A központi idegrendszere is nagy léptekkel fejlődik, pont úgy, mint a tüdeje. Ha korábban a koraszülés miatt aggódtál, akkor arra tovább nincs szükség: azok a babák, akik a 34-37 hét között jönnek világra, már semmiféle egészségügyi problémával nem küszködnek, legalábbis olyanokkal nem, amelyek a korai világrajövetel miatt jelentkeztek volna. Lehet, hogy egy kicsit tovább benn kell maradnia megfigyelések miatt és előfordulhat, hogy néhány rövid kimenetelű betegségen is átesik, viszont hosszútávon általában semmivel nem fog különbözni egészségügyi állapota a 40. hétre született babákétól.

A kismamáról

Ezen a héten a fáradtság ismét beütött, bár talán nem ugyanazzal a kómaszerű intenzitással, mint ahogyan az első trimeszter során jelentkezett. A fáradtság tökéletesen érthető, tekintve a fizikai megterhelést és a folyamatos pisiléssel, forgolódással és egyéb dolgokkal megszakított, át nem aludt éjszakákat. Most már itt az ideje lassítani és az energiát a szülés napjára (és az utánra) tartogatni. Ha sokat ülsz vagy fekszel egy helyben, próbálj meg ne hirtelen talpra állni – ha ezt teszed, az átmeneti vérnyomáscsökkenéshez vezethet, melynek következtében könnyen szédülés alakulhat ki.

A nők egy kis részénél jelentkeznek viszkető, vörös duzzanatok vagy csíkok a hason, a comb és a fenék tájékán – ezek általában ártalmatlanok, viszont eléggé kényelmetlenek tudnak lenni. Az orvosnak is érdemes megmutatni, egyrészt lehet, hogy tud adni valamit, amitől megszűnik a kényelmetlenség, másrészt pedig meggyőződhet arról, hogy nem-e valami probléma jele – esetleg ír egy beutalót egy bőrgyógyászhoz, ha szükségét látja. Akkor is keresd fel az orvosodat, ha intenzív viszketést érzel a tested egészén, még akkor is, ha nem láthatók kiütések, mivel ez májjal kapcsolatos problémát jelezhet.

Eheti teendők

Készíts terveket vészhelyzet esetére! Amennyiben korábban kell bevonulnod a kórházba, vagy tovább kell maradnod, mint azt eredetileg tervezted, akkor jó, ha legalább a következő dolgokról gondoskodsz:

  • ki gondoskodik távollétedben a gyerekekről?
  • ki fogja elvinni a gyerekeket iskolából és hozza haza?
  • kutyaetetés, virágok locsolása, számlák befizetése?
  • háztartási feladatok?
Jó ötlet továbbá legalább egy megbízható barátnak kulcsot adni a lakáshoz, abban az esetben, ha szükséged lenne valamire otthonról.

Hozzászólások
1db hozzászólás
cache